För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rysaren: Halmstads företagsklimat klättrar i ny lista

Publicerad 28 sep 2022
I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är det flera kommuner som backar. Men en av dem klättrar upp på listan - Halmstad.
Foto: Shutterstock

Företagarnas stora granskning Välfärdsskaparna visar att det är småföretagen och deras anställda som står för de största skatteintäkterna på kommunal nivå i 189 av landets 290 kommuner. Det är småföretagen som lägger grunden till att kommunerna kan finansiera barnomsorg, skola, äldrevård och andra kommunala uppgifter. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av företagsklimatet i Hallands alla kommuner.

Falkenbergs kommun har enligt årets undersökning bäst företagsklimat i Halland. Kommunen hamnar på plats 12 av totalt av Sveriges 290 kommuner. Halmstad, som de senaste åren tappat ordentligt i rankingen, har nu lyckats vända trenden och går framåt 24 placeringar, även om man fortsatt ligger sämst till av de halländska kommunerna.

- Falkenberg imponerar verkligen och är fortsatt en av Sveriges absolut bästa kommuner att driva företag i. Dialog, samarbete och engagemang från både politiker, tjänstepersoner och företagare skapar en grogrund för framgång. Nu gäller det att driva på för att fortsätta utvecklas, säger Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Bättra på dialogen mellan näringslivet och kommunen

Företagarnas regionchef Marie Axtelius tror starkt på dialogen mellan kommun  och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa. Nedan tipsar hon om några åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna