För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna: "Redan nu står lokala företag inför etiska vägval"

Publicerad 28 feb 2022
Eva Coopers uppmaning är tydlig - stötta Ukraina på det sättet ni kan, säger Företagarnas regionchef i Mellansverige i en intervju med SVT.

Natten till torsdagen förra veckan invaderade den ryska militären Ukraina. Ett fullskaligt krig pågår just nu och som kommer att drabba hela Europa och näringslivet på flera olika sätt. Bland annat finns risk för att el och energipriserna stiger men det finns också ett dilemma som företagare nu ställs inför - nämligen det etiska.

- Vi behöver visa stöd för Ukraina just nu och alla behöver göra vad de kan för att göra just det, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT Nyheter. 

Våga ta ställning

Tidigare i veckan tog Stefan Ottosson, vd för ett företag som är underleverantör till Volvo, beslutet att helt stoppa försäljningen till fabriken i Ryssland, uppger SVT. Lokalt pågår samma typ av diskussioner varma just nu säger Cooper som menar att det finns mycket man faktiskt kan göra:

- Företag diskuterar vad de säljer och hur de säljer det. De företag som just nu säljer till Ryssland kan  exempelvis höja priserna. Man kan se över om det finns sätt att stötta företag eller människor i Ukraina, kan man använda sig av överskottet till det exempelvis? 

Eva lyfter att en rad olika verksamheter tagit ställning, bland annat idrottsvärlden och även Eurovision. 

- Jag tror att vi kommer se väldigt många liknande typer av aktioner även från näringslivet. 

Stöd Ukraina

På frågan om organisationen Företagarna kan ta ställning och ge råd i moraliska frågor så svarar Eva Cooper ja utan att blinka.

- Vår vision är att lämna efter oss en bättre värld. Då är det ganska självklart, vilken sida man ska ställa sig på, för att den visionen ska uppnås.

Fler nyheter från Företagarna