podcast news play företagaren I media förmån faq

Företagarna: "Redan nu står lokala företag inför etiska vägval"

Eva Coopers uppmaning är tydlig - stötta Ukraina på det sättet ni kan, säger Företagarnas regionchef i Mellansverige i en intervju med SVT.
Publicerad 28 feb 2022

Natten till torsdagen förra veckan invaderade den ryska militären Ukraina. Ett fullskaligt krig pågår just nu och som kommer att drabba hela Europa och näringslivet på flera olika sätt. Bland annat finns risk för att el och energipriserna stiger men det finns också ett dilemma som företagare nu ställs inför - nämligen det etiska.

- Vi behöver visa stöd för Ukraina just nu och alla behöver göra vad de kan för att göra just det, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT Nyheter. 

Våga ta ställning

Tidigare i veckan tog Stefan Ottosson, vd för ett företag som är underleverantör till Volvo, beslutet att helt stoppa försäljningen till fabriken i Ryssland, uppger SVT. Lokalt pågår samma typ av diskussioner varma just nu säger Cooper som menar att det finns mycket man faktiskt kan göra:

- Företag diskuterar vad de säljer och hur de säljer det. De företag som just nu säljer till Ryssland kan  exempelvis höja priserna. Man kan se över om det finns sätt att stötta företag eller människor i Ukraina, kan man använda sig av överskottet till det exempelvis? 

Eva lyfter att en rad olika verksamheter tagit ställning, bland annat idrottsvärlden och även Eurovision. 

- Jag tror att vi kommer se väldigt många liknande typer av aktioner även från näringslivet. 

Stöd Ukraina

På frågan om organisationen Företagarna kan ta ställning och ge råd i moraliska frågor så svarar Eva Cooper ja utan att blinka.

- Vår vision är att lämna efter oss en bättre värld. Då är det ganska självklart, vilken sida man ska ställa sig på, för att den visionen ska uppnås.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.