För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas regionchef backar drivna A-traktorförare: "Sann företagsanda"

Publicerad 11 maj 2023
När A-traktorförare vill förena sitt fordonsintresse med arbete och nytta så sätter lagen stopp.

När unga A-traktorförare utför transporter åt andra, som att exempel forsla skräp till tippen mot en peng så begår de ett lagbrott. Det slår trafikpolisen fast, uppger SVT Nyheter. Något som organisationen Företagarna har invädningar mot. Företagarnas regionchef Eva Cooper har sett det hända förr -  att drivna ungdomar som visar på företagsanda i tidig ålder straffas för detta:

- Detta är ett typexempel på företagsamhet som kvävs innan den ens har blommat ut. Ungdomarna borde kunna få undantas det fyrkantiga regelverket för att tjäna extra pengar på sin fritid, säger hon till SVT. 

Är enligt lagen olagligt

Enligt Eva borde initiativet istället uppmuntras.

- Jag tycker att det är väldigt positivt att ungdomarna har tagit initiativ till detta och det visar på en företagsamhet. Vi behöver fler personer som skapar företag och utvecklar idéer och dessa regelverket stoppar dem. Det ger en ganska tråkig signal från vuxenvärlden, förklarar hon. 

Borde uppmuntras och inte stjälpas

Hon menar att denna typ av småskaligt företagande inte heller bör ses som konkurrens mot de större åkerierna:

- Det handlar om en småskalig verksamhet, så det är snarare ett komplement, säger Cooper avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna