Pelle Marklund, styrelsemedlem Företagarna Falun, har besökt Grangärdemusteri för att träffa företagaren Thomas Tillman. Inne i produktionen på finns det en imponerande samling flaskor, burkar och maskiner som är centrala för företagets verksamhet. Thomas själv tillbringar närmare 75-80 procent av sin tid inne på musteriet men han ser sig själv som en bärodlare i grunden.
- Det är där grunden och rötterna ligger sedan barnsben, berättar han.
Upptäckte sin passion för bär och dryck under fotbollen
Det var inte saftkokning i hemmet som fick honom att upptäcka sin passion för bär och dryck, utan snarare den mindre lyckade "karriären" inom fotbollen som väckte ett nytt intresse.
- De såg inte min backtalang riktigt så jag fick hitta något annat att intressera mig för, säger Thomas med glimten i ögat.
Tillman började nämligen blanda saft som en aktivitet utanför fotbollslaget och så småningom utvecklades hans intresse för bärodlingsprocessen. 1996 startade Thomas musteriet som förädlar bär och frukt. I dag omsätter Grangärdemusteri cirka 35-40 miljoner och producerar närmare 2,5 miljoner produkter per år. De har 12 anställda, varav fyra arbetar i gårdsbutiken, som också har ett café och ett bageri.
Ekologisk och KRAV-märkt produktion
Det som fascinerar Thomas mest med yrket är hela produktionskedjan från plantering till färdig produkt. Produktionen är ekologisk och verksamheten jobbar ständigt mot att vara så hållbar som möjligt.
- Jag gillar att vara en del av självförsörjningen och kunna skapa produkter från grunden, förklarar Tillman.
Ingen dag är den andra lik på musteriet. Tillman förklarar att de varierar från att arbeta i traktorn till att förhandla avtal och utvärdera produktprover i laboratoriet. Han betonar att det finns utrymme för kreativitet och att de på musteriet försöker hitta nya kombinationer av bär och frukter för att skapa spännande produkter.
"Viktigt att efterleva verksamhetens värderingar"
När Pelle frågar om det bästa bäret nämner Thomas svarta vinbär:
- Jag tycker att svarta vinbär är ett otroligt underskattat bär med många hälsofördelar och användningsområden, inte minst när det gäller saft, säger han och fortsätter:
- Svartvinbärssaft är min personliga favorit! Dessutom mycket bra som värme på skidspåret, där är den oslagbar.
För Thomas är det viktigt att efterleva de värderingar som styr verksamheten, särskilt när det gäller att erbjuda produkter baserade på säsong och lokal produktion. Grangärdemusteri vill följa säsongerna.
Musteri, Café, butik och odling
Över 90 procent av Grangärdemusteris produkter är idag KRAV-märkta. I det egna musteriet tillverkas naturligt god marmelad, sylt, saft, must, gelé, cider, glögg med smaker som svartavinbär, hjortron, tranbär, lingon, enbär, rabarber, blåbär med mera. Med egna odlingar, effektiva förädlingsprocesser och så få mellanhänder som möjligt arbetar Grangärdemusteri för att ta fram så prisvärda ekologiska produkter som möjligt.
- Vår målsättning är att kunden ska få högsta kvalitét för pengarna, säger Thomas Tillman avslutningsvis.