headphones newspaper video-player

Krönika: "Bruksorternas framtid hänger på företagsamt folk"

Drömmen om jobbskapande i de stora industrierna vilar stadigt kvar i många av Sveriges bruksorter. Men framtidens jobb finns i de mindre företagen och de företagsamma människorna som driver dem, skriver Eva Cooper i TN.se.
Publicerad 7 maj 2021

Vattnet, skogen och järnet. Innovationskraft och framtidsanda. Det är både delar av kommunvapnet i Borlänge liksom kännetecknande för den industritunga orten. Men så kom då, efter 121 år, beskedet som äventyrar identiteten. Kvarnsvedens bruk, numera en del av Stora Enso, läggs ner. 440 jobb försvinner i Borlänge, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper i en krönika på Tidningen Näringslivet. 

Cooper tar även upp sin hemstad Söderhamn som ett praktexempel i sin krönika. Hon skriver att närmare 900 jobb har förvsunnit i de större företagen och 1100 jobb i offentlig sektor. Cooper menar att jobbskapandet sker i de mindre företagen, men drygt 700 nya jobb i de mindre företagen kompenserar föga för de 2000 försvunna i de andra sektorerna.

"Jag minns hur husen där de anställda från flygflottiljen tidigare bott slumpades iväg. När jobben försvinner och människorna med den, finns också färre kunder kvar till de mindre företagen."

Vidare menar hon att attityder måste förändras och att man måste se det faktiska värdet i småföretagen. Inte minst då småföretagen, med färre än 50 anställda, står för de största skatteintäkterna i Sveriges alla kommuner.  

Läs krönikan i sin helhet här! 

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor