headphones newspaper video-player

Fabian Bengtsson: så ställer vi om och motiverar företagare i coronakrisen!

Under en digital lunchföreläsning, modererat av Företagarnas regionchef Eva Cooper, delade företagsprofilen Fabian Bengtsson med sig av dyrbara råd till företagare i pandemin. En föreläsning som utmynnade i klokskap, hopp och inspiration.
Publicerad 3 dec 2020
Foto: Fabian Bengtsson, ordförande Företagarna

Fabian Bengtsson, som sedan 12 års ålder varit aktiv inom handeln, berättar om hur han sett förändringens tider blåsa genom branschen och hur det påverkat hans affärer och syn på sitt eget företagande: 

- Det gäller att ha ett tydligt mål men den stora utmaningen är hur man når dit.

Bengtsson var under åren 2011 till hösten 2014 vd för SIBA och ordförande i NetOnNet AB till maj 2015. I dag är hanaktiv ägare och ledamot i Waldir och elektronikjätten NetOnNet Group AB. Han är även nationell ordförande i Företagarna. Han menar att en viktig byggsten för att ta sig igenom en kris är att övervintra och uppmanar att hålla nere de interna kostnaderna. Något så enkelt som att byta ut kaffemjölken kan generera i stora besparingar förklarar Fabian. 

Att dessutom motivera sina anställda och medarbetare till att göra sitt yttersta kan ge positiva effekter. Det ökade nämligen familjebolaget Sibas försäljning med hela 68 procent under ett år:

- Jag lärde mig att bygga framgång tillsammans med människor. Det ska vara roligt att prestera med passion. Man ska vissla på vägen till jobbet, inte därifrån, säger Bengtsson och skrattar till.

För att dämpa de långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen behöver företagen ställa om. Fabian belyservikten av att staten måste ta ett större ansvar när det kommer till att hjälpa de enskilda näringsidkarna. Hela 4 av 5 jobb kommer från företagare som skapar välfärd och ekonomisk trygghet:

- Vi på Företagarna har arbetat hårt för att påverka vårapolitiker under det här året. Vi ser att det finns en lyhördhet och en vilja att stötta upp, förklarar han med optimism. 

Den tidigare Siba-direktören avrundar föreläsningen med att lyfta de positiva aspekterna som krisen för med sig. 

- Digitala möten kommer att vara framtidens melodi. Kanske slutar vi pendla och får mer tid att ägna oss åt det som är viktigt för oss. 

Det syntes sedan i chatten att åhörarna, bestående av medlemmar i Företagarna i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län, uppskattat föreläsningen. Här tackades Fabian för intressanta synpunkter och klok inspiration. ”Vi kör vidare och ser framåt!”.

Fler nyheter från Företagarna

LAS-sveket kommer tynga arbetsmarknaden

Arbetsrätten är i skriande behov av modernisering, men regeringen, januaripartierna och facket har inte orkat höja sig över det politiska spelet för att leverera seriösa förslag.

Kasta inte mer pengar i sjön!

Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett misslyckande och mer pengar till låtsasjobb i vårändringsbudgeten ändrar inte på det.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor