För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elstöd till privatpersoner: "panikartat"

Publicerad 13 jan 2022
Vinterns rekordhöga elkostnader är på allas läppar. Under onsdagen lättades en vikt från många människors axlar när det stod färdigt att det som privatperson går att få kompensation för tre månaders elförbrukning. Företagen omfattas inte av regeringens nya bidrag.
Företagarnas Magnus N:son Engelbäck uttalar sig i P4 Blekinge om elstödet.

Kompensationen avser privatpersoner. Maxbeloppet ligger på 2 000 kronor per månad och betalas ut för december, januari och februari månad. Summan för utbetalningen baseras på hur stor elförbrukningen är, för att få 2 000 kronor utbetalt ska hushållet använt över 2 000 kWh per månad.

Företagarna Syd:s regionchef Magnus N:son Engelbäck uttalade sig om elstödet i en intervju med P4 Blekinge där han bland annat beskrev reformen som panikartad – men välkommen. 

– Min första tanke var att de som har sparat och inte gjort av med så mycket el inte får någonting nu, säger han i intervjun.

Man räknar med att omkring 1,8 miljoner hushåll kommer ta del av bidraget som kommer kosta omkring sex miljarder kronor.

– Vi behöver göra åtgärder på kort sikt för dem med höga elräkningar, säger energiministern Khashayar Farmanbar (S) under presskonferensen där reformen presenterades.

På frågan om företagen borde omfattas av samma stöd som privatpersoner svarar Engelbäck:

– Jag vill se en hållbar och ekonomiskt vettig eldistribution i första hand i stället för att lappa och laga med panikåtgärder.

Företagen får ingen kompensation

– Vi har stora problem med elförsörjningen i företagen, det är flera som har signalerat att de har fått avbryta investeringar och säga upp personal, att vi står i det läget 2022 är otroligt förvånande, säger  Magnus N:son Engelbäck.

Vidare säger han att elintensiva företag så som är tillverkande företag är några av de som drabbas hårdast. Men det är inte bara elförsörjningen som är ett orosmoln. Höjda bränslekostnader påverkar även det företagsekonomin.

– Driver du ett lantbruk där du både är elintensiv och har höga drivmedelskostnader, då har du det inte särskilt roligt just nu. Jag välkomnar en konkret debatt om hur vi ska rusta våra stadsnät och hur vi ska kunna producera energi som räcker till och kommer ut till de som behöver den – till ett vettigt pris, säger  Magnus N:son Engelbäck.

Klicka här för att lyssna på hela intervjun i programmet Eftermiddag i P4 Blekinge. Spola fram till 20 minuter och 30 sekunder in i sändningen för att ta del av den sex minuter långa intervjun.

Fler nyheter från Företagarna