För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Intervju med Johnny Hellgren, gymnasielärare på Fridegrårdsgymnasiet

Publicerad 25 mar 2022
Varje vecka träffar vi en medlem i Företagarna Håbo eller nyckelperson i näringslivet.

Berätta om dig själv och hur du hamnade i din yrkesroll?

Jag jobbade som säljare i några år men kände att jag ville prova något annat. Jag testade att jobba som lärarvikarie under ett år och sedan började jag plugga till gymnasielärare. Efter avslutade studier började jag jobba på Fridegårdsgymnasiet 2007. I samband med gymnasiereformen 2011 skapades Ekonomiprogrammet igen och jag tillfrågades om jag ville bli ansvarig för UF och jag tackade ja till det.

Varför tror du att du lyckats så bra och vad gör att du brinner för detta?

Jag har fått den här frågan så många gånger under de här tio åren och det känns som jag svarar olika saker varje gång.

Först och främst handlar det om hur du presenterar uppgiften för eleverna. Varje elev måste hitta sin inre motivation till att vilja göra ett bra jobb om det ska funka. Varje elev är unik och har olika drivkrafter. Vissa motiveras av betyg, vissa av att utmana sig själva och lära sig nya saker, vissa av att vinna priser och vissa vill helt enkelt ta chansen att tjäna relativt mycket pengar. Ofta är det såklart en kombination av de här sakerna, men poängen är att det spelar ingen roll vad deras incitament är från början, huvudsaken är att de utvecklas som individer. Vårt mål med UF är inte att vinna tävlingar och det är inte att alla elever ska starta eget företag efter studenten. Målet är personlig utveckling, att varje elev blir lite modigare och lär sig lite mer. Visst är det kul att vinna priser men den största belöningen är när en elev som haft total telefonskräck efter UF-året kan ringa vem som helst utan att vara nervös eller när en elev som inte vågat prata inför klassen tidigare nu står framför 50 okända människor och pitchar sin affärsidé.

Andra faktorer som jag tror spelar in är att Bålsta är en ort full med entreprenörer. Det finns en positiv syn på entreprenörskap i samhället som jag tror många elever får med sig hemifrån och så har vi ju så många fina företag i kommunen som är bra på att ställa upp för UF-företagen.

Är du själv entreprenör i grunden?

Nej, det kan man inte säga. När jag var ung var det ingen som pratade om att starta eget. Varken i skolan eller i hemmet. Man skulle hitta ett jobb, det var det som gällde. Det är en av anledningarna att jag tycker det här med entreprenörskap i skolan är så viktigt, att visa på att den här möjligheten finns också.

Hur tycker du utvecklingen sett ut genom årskullarna?

I mina ögon håller våra UF-företag alltid hög nivå, men jag är kanske inte helt ojbektiv. Däremot har konkurrensen blivit mycket tuffare. Framförallt Lundellska gymnasiet har steppat upp sitt game enormt de senaste två åren. Jag tror inte att vi kommer att dominera UF-scenen i Uppsala län framöver på samma sätt som vi gjort de senaste tio åren. Men det är ju också inspirerande. Det känns ju roligare att vinna en tuff kamp än att bara åka och hämta priser. 

Har du något UF-företag som stuckit ut genom åren, eller ligger dig varmt om hjärtat?

Är jag tråkig om jag svarar att alla UF-företag jag coachat under de här åren ligger mig varmt om hjärtat?

Har alla gånger du blivit årets UF-lärare känts lika skoj och har något år/tillfälle känts mer ”speciellt”?

Jag blir mycket gladare när eleverna vinner priser än när jag vinner priser. Jag jobbar hårt varje år för att hjälpa eleverna att lyckas, men det här lärarpriset är ju inget jag satsar på. Det går till så att elever på eget initiativ skickar in nomineringar som sedan en jury från Uppsala universitet tittar på. Så det som känns roligast med priset är att jag haft elever som har tyckt att det är värt att lägga tid och energi på att göra det här. Då blir man väldigt rörd, för de har mycket att stå i som det är. Men det är klart att mitt första år som UF-lärare, 2014, var extra speciellt. Ingen skola utanför Uppsala kommun hade nånsin vunnit priset Årets UF-företag i Uppsala län och så kom vi från lilla Bålsta och knep förstaplatsen och fick åka på SM. De i Uppsala såg det nog lite som en ”one-hit-wonder” men det bara fortsatte och 2016 åkte vi dit och tog nästan alla priser. Vi kom bland annat etta, tvåa, trea, fyra och femma i Årets UF-företag. Sen har vi tagit hela pallen vid flera tillfällen. Fyra SM-silver har det blivit också, men än så länge inget guld.

Vad händer framöver?

En väldigt rolig nyhet är att från och med i höst kan alla elever som går på samhäll-, teknik eller naturprogrammet också välja att driva UF-företag. På ekonomiprogrammet på Fridegård är det ju redan obligatoriskt. Drömscenariot är att det bildas något eller några företag över programgränserna, där eleverna har olika uppgifter i företaget beroende på vilket program de går.

Det skulle vara rätt häftigt. Men innan dess ska vi åka ner till Göteborg 22-23 maj och tävla på SM med företagen Stile och Profit.

Fler nyheter från Företagarna