För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad är ransomware?

Om ditt företag drabbas av ransomware kan cyberkriminella sätta rejäla käppar i hjulet för verksamheten.

Ransomware eller utpressningsvirus är skadlig mjukvara som stänger ute användare från data. Det kan ske genom att filer eller en hel hårddisk krypteras eller att innehåll flyttas till en annan plats. Utpressarna meddelar sedan offren via e-post eller en webbsida att de måste betala en lösensumma för att återfå kontrollen över sin data. Betalningar sker i stort sett alltid i kryptovaluta, vilket gör mottagarna mycket svåra att spåra.

Utpressare krävde Sundsvallsföretag på lösensumma

Vilka drabbas av ransomware?

Ransomware kan riktas mot alla slags datoranvändare, från privatpersoner till företag och statliga myndigheter. De kan göra allt ifrån att stänga ner hela IT-miljöer till att angripa vissa specifika filer och program. Till exempel genom att rikta in sig på data som inte är säkerhetskopierad.

Det finns speciella ransomware som angriper telefoner, eftersom smarta mobiler nuförtiden är viktiga redskap med en mängd applikationer. Till exempel kan alla behörighetskoder ändras så att det inte går att öppna telefonen.

Poängen med ransomware är att få offren att betala. Hur stor lösensumma de cyberkriminella begär kan variera, från små belopp till miljontals kronor. Oftast sätter de kriminella en deadline i timmar som gör att offren känner stark tidspress.

Checklista: Så skyddar du företaget mot IT-brott

Hur går en ransomware-attack till?

Det finns olika sätt för de cyberkriminella att skicka den skadliga mjukvaran in i offrens datorer, mobiler eller system. Ett vanligt tillvägagångssätt är att lura en person att klicka på en e-postbilaga eller en länk på en webbsida som gör att attacken sätter i gång. Ett annat tillvägagångssätt är att utnyttja säkerhetshål på systemnivå innan de hinner stängas genom uppdateringar. Även dålig it-säkerhet som svaga lösenord och slarviga rutiner kan användas av angriparna.

Hur säkra är dina lösenord?

Hur vanligt är ransomware?

I Företagarnas rapport Är det it-säkert? från 2022 undersöks företagares utsatthet för it-relaterade brott, kontakter med polisen och åtgärder för att skydda företaget mot digital brottslighet. Drygt tre fjärdedelar, 76 procent, av respondenterna svarade att de under det senaste året blivit utsatta för någon form av it-relaterad brottslighet. Av dem svarade nio procent att de blivit utsatta för ransomware.

Taggar
Riks Artikel

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.