För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons

Så skyddar du bolaget mot cyberangrepp – 5 tips

Cyberangreppen blir allt vanligare och alltmer sofistikerade. Frågan är inte längre om du ska bli angripen, utan när. Alla företag kan drabbas och ett angrepp kan få förödande konsekvenser för bolagets renommé och stå dig dyrt. Peter Käll, IT-revisor och expert på Cyber Security på Grant Thornton, berättar hur förövarna agerar och hur du bäst kan skydda dig mot angrepp.
Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen. Men den snabba utvecklingen har ett pris. Ofta glöms säkerhetsarbetet bort i digitaliseringsivern. En internationell undersökning från Global Cyber Security visar att Sverige kommer först på 26:e plats i rankningen av de länder som kommit längst när det gäller IT-säkerhet.

- Digitaliseringen och utvecklingen av Internet har gjort det väldig lönsamt för hackare. Tidigare var de ute efter uppmärksamhet, nu är de ute efter att tjäna pengar, säger Peter Käll.

Mycket står på spel

I och med att industrin har växt har också förövarnas tillvägagångssätt blivit både mer träffsäkra och mer sofistikerade.

- De kan analysera och kartlägga ditt bolag i månader innan de slår till, säger Peter Käll.

Och när förövarna väl gör det kan det stå bolaget dyrt.

- Om du drabbas riskerar du inte bara att affärskritisk information förfalskas, krypteras eller går förlorad. Ett intrång kan även resultera i utpressning med krav om pengar eller företagshemlig information. Om personuppgifter läcker ut riskerar det att skapa och orsaka dålig publicitet och i värsta fall skada ditt företag i så pass hög grad att din verksamhet går under.

Lyssna på #företagarpodden #255: Så maximerar du IT-säkerheten 

Viktiga skyddsåtgärder

Vad kan man då göra för att skydda sig? Enligt Peter Käll handlar det i ett första steg om att kartlägga sin IT-miljö, att förstå hur förövarna jobbar och hur deras attacker ser ut.

- Vi gör IT- revisioner på hundratals företag varje år och vi ser att de företag som har kartlagt sin IT-miljö och utbildat sin personal blir mindre drabbade. Men du måste själv kalkylera dina risker beroende på företagets storlek och bransch, säger Peter Käll.

Peters bästa tips för att skydda ditt bolag mot cyberangrep

1. Få styrelse och ledning att förstå varför detta är viktigt, och vilka aktiviteter som behöver prioriteras för att få upp säkerheten inom organisationen.

2. Installera säkerhetsuppdateringar.

3. Säkerhetskopiera (även molntjänster) och öva på att återställa backuper.

4. Säkra personalens identitetshantering (även molntjänster), samt skydda och begränsa behörigheter.

5. Se IT- och informationssäkerhet som ett kontinuerligt, löpande arbete. 

 

Det här är en artikel från Entreprenörstid

Entreprenörstid är en kunskapssida från Grant Thornton i samarbete med Företagarna.

Till kunskapssidan

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.