podcast news play företagaren I media förmån faq

Åtta lifehacks för firman i coronatider

Här listar vi tips på hur du kan tackla corona-tider mer lite framsynthet och nytänkande.

Nu har vi lärt oss att tvätta händerna, hosta i armvecket och inte handhälsa och framförallt hålla oss hemma om vi uppvisar symptom på smitta. Men vad mer kan du som småföretagare göra för att minska konsekvenserna för ditt företag?

Här listar vi tips på hur du kan tackla corona-tider mer lite framsynthet och nytänkande.  

1. Dela upp personalen i team

Har du personal? Dela upp personalen i två eller flera grupper som får turas om att jobba olika dagar eller veckor och absolut inte får ha kontakt med varandra. Se till att det finns minst en per grupp för nyckelfunktioner som kundsupport och ekonomi.

2. Underlätta hemarbete

Går det att arbeta hemifrån? Se till att alla som kan jobba hemifrån har tillgång till system, videotelefoni, material och annat som krävs för att utföra jobbet.

3. Ha en överlämningsrutin

Hur lämnas ansvar över om någon blir sjuk eller hamnar i karantän? Det kan gälla mobilt bank id, lösenord, behörighet att betala ut löner, koll på orderingång och kostnader. Skriv ner överlämningsrutiner om en nyckelperson eller du som leder företaget blir långvarigt sjuk och inte kan arbeta alls.

4. Slarva inte med ordning och reda

Är rutiner och arbetssätt tillräckligt dokumenterade så att grundläggande funktioner kan hållas igång av de flesta på företaget? Vet alla var den dokumentationen finns och kommer man åt den? 

5. Ha kontakterna tillgängliga

Har du kontaktuppgifter till alla anställda, alla kunder, alla leverantörer hyfsat tillgängligt för ledning och anställda? En pärm med denna information är ofta en bra lösning.

6. Kom åt alla system - där du är

Har du alla nödvändiga inloggningar i system och kan se och hantera företagets ordar, support och annan kundkontakt? Vet du hur processerna ser ut? Vad går via e-post, sociala medier, telefon eller något IT-system i dag? Behöver du justera något för att göra systemen mer tillgängliga?

7. Vänd och vrid på affären

Vad kan du göra för att behålla dina affärer och få betalt? Människor kanske inte behöver skjuts men behöver varor skjutsas mellan människor? Event måste kanske ställas in men vem behöver hjälp att livesända sitt event? Färre besöker restauranger och caféer – kan du leverera hem till dem? Färre kanske vill ha städning i hemmet på grund av smittorisk, men vilka företag behöver hjälp med storstädning när lokalerna ändå är tomma? Vem kan passa på att renovera och bygga om när kontor, utflyktsmål och lokaler är tomma?

8. Rangordna dina affärer

Varje affär du har på väg – hur mycket är den värd? Vad kan du få ut och vad kommer det kosta? Inga skönmålningar – här gäller att tänka i värsta möjliga scenariot.

Taggar
Riks Guide
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.