podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - dagsfärska nyheter om företag i hela Sverige
Driver du en enskild näringsverksamhet, enskild firma, gör du uttag istället för att ta ut lön. Foto: Shutterstock

Ta ut lön i enskild firma

När du "tar ut lön" i din enskilda firma innebär det att du gör ett eget uttag. Så här fungerar det.

I en enskild firma (enskild näringsverksamhet) har du ett personligt ansvar över företaget, till skillnad mot ett aktiebolag som är en egen juridisk person.

Se film: Enskild firma eller aktiebolag?

Om du är anställd, eller driver ett aktiebolag, är det lön du får ut. Driver du en enskild firma, gör du uttag istället för att ta ut lön. 

Driver du enskild firma får du själv betala in socialavgifterna i form av egenavgifter, istället för att betala arbetsgivaravgift på lönen. Egenavgifterna beräknas på överskottet av näringsverksamheten, det är alltså inte egna uttagen som beskattas.

Skatteverket om lön och egna uttag

Att företagare inte tar ut någon lön överhuvudtaget, eller tar ut lön oregelbundet kan bli ett problem i framtiden. Pensionen, exempelvis, beräknas på vilken lön du fått i ditt arbetsliv.

Ofta lägre lön

Företagare med enskild firma har en klart lägre genomsnittlig lön, visar Företagarnas undersökningar. Bland dessa företagare tar tio procent inte ut överskott, det vill säga lön, från firman alls.

Endast nio procent av företagarna med enskild firma har en lön som överstiger 35 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra bland företagare med aktiebolag är 33 procent.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Företagarnas Nätverk

Med kraften i nätverket av 60 000 företagare kan våra medlemmar utbyta kunskap, hitta synergier för varandras affärer och tillsammans skapa ett bättre företagsklimat.

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.