För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissvar Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015

Företagarna kommenterar förslagen om skatte- och socialavgiftsfrågor inför budgeten. Vi fokuserar på de förslag som gäller företagare och konstaterar att det helt saknas förslag som främjar företagsamhet och jobbskapande.

Om de riktade nedsättningarna av socialavgifterna för unga respektive äldre ska slopas borde detta direkt växlas över till det arbetsgivaravdrag som Företagarna föreslår.

-Höga arbetskraftskostnader är bland de största tillväxthindren och medlemmar med många unga bekräftar att de kommer ha mycket svårt att ha råd att behålla sin personal om förslaget genomförs, säger Annika Fritsch, skatteexpert Företagarna.

Bland de andra förslagen märks avtrappning av jobbskatteavdraget och begränsad uppräkning av gränsen för statlig inkomstskatt. Sverige har redan idag världens högsta marginalskatter och med förslagen ökar de upp till 60 procent. Tillsammans med skattedelen av socialavgifterna innebär det en marginaleffekt av 70 procent! Det skickar signaler om att det inte lönar sig att arbeta mer och att utbilda sig. Företagarna anser inte att förslagen bör genomföras.

Förslaget att slopa möjligheten till läx-RUT har också dåligt signalvärde. I denna nya bransch finns många unga anställda. Läxhjälpsföretagen drabbas av skatteförslagen från två håll, dels höjda socialavgifter för sin (unga) personal och dels slopat RUT-avdrag för kunderna. Det skulle effektivt ta bort förutsättningarna för branschen och riskera en återgång till svartjobb. Företagarna anser därför inte att det bör genomföras.

Taggar
Riks Remiss
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.