För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ett öppet brev till Beatrice Ask

Problemet med bluffakturor växer - under 2011 ökade antalet samtal om fakturabedrägeri till Företagarnas juridiska rådgivning med 50 procent. I ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask kräver Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist att en utredning tillsätts för att komma till rätta med problemet.

Till justitieminister Beatrice Ask

Företagarna har länge varnat för bluffakturor och andra oseriösa erbjudanden. Problemet växer, blufföretagen blir allt mer avancerade i sina metoder och fortsätter lura företagare och samhället på stora summor. Under helgen rapporterade media dessutom att flera av morden i Malmö är kopplade till ekonomiska bedrägerier och internetrelaterade blufföretag. För Sveriges småföretagare är bluffakturor ett ständigt aktuellt ämne. 16 procent av landets småföretagare har drabbats av bluffakturor och under 2011 ökade antalet samtal om fakturabedrägerier till Företagarnas juridiska rådgivning med drygt 50 procent.

När företagare tar emot bluffakturor fylls de av rädslor och de hotas med anmärkningar i register som gör det svårare att driva företag. De kriminella aktörerna använder skräckmetoder som blir alltmer avancerade. De verkar systematsikt pröva vad som är möjligt inom rättsystemet utan att åka fast.

För att komma till rätta med problemet vill Företagarna att regeringen tar ett helhetsgrepp och omedelbart utreder problemet för att hitta lösningar som gör att bluffakturorna stoppas.

Företagarna vill bland annat att en utredning ska se över:

• om ångerrätten ska gälla även företag vid viss typ av distanshandel utan att den drabbar hederliga företag som gör affärer över telefon dagligen
• hela 3:e kapitlet avtalslagen och då särskilt att paragraf 36, som gör det möjligt att häva avtal som ingåtts under "oskäliga omständigheter", faktiskt används i domstolar även när det gäller företag, samt paragraf 30 om ogiltighet vid "svikligt förledande" som ofta används i sammanhang med bluffakturor
• om villkoren för rättsskydd ska sänkas så att företagarna kan få stöd i dessa processer, eftersom de kriminella företagen alltid verkar hålla sig under 0,5 basbelopp.
• kreditupplysningslagen och hur nuvarande hantering hos Kronofogden ytterligare kan förbättras för att skydda företagare
• och förbättra lagstiftningen och skärp tillsynen för företag som bedriver inkassoverksamhet.

Utöver förslagen ovan vill Företagarna att regeringen ser över straffskalorna för bedrägeribrottet. De kriminella som använder bluffakturor som affärsmodell vet att det är svårt att åka fast. Straffskalan för bedrägerier är normalt 2 år. Det är alldeles för enkelt att tjäna stora pengar till en låg risk.

Vi får mer än ett samtal varje timme, varje dag, året runt om detta och har god insikt i hur detta drabbar små företag. Därför vill jag gärna träffa dig för ett möte, där vi tillsammans kan diskutera för att hitta lösningar på de problem som finns.

Med vänlig hälsning

Elisabeth Thand Ringqvist
vd Företagarna

 

OppetbrevtillBeatriceAsk.pdf

 

Taggar
Riks Remiss
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.