För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

ROT-avdraget en succé

ROT-avdraget har skapat närmare 25.000 nya vita jobb och samtidigt förändrat attityderna till att köpa byggtjänster svart. Det visar en ny rapport från Företagarna och Byggbranschen i samverkan.

ROT-avdraget en succé
8 dec 2011 kl 11:30
Kommentarer (0)
Bloggar
Dela
ROT-avdraget har skapat närmare 25.000 nya vita jobb och samtidigt förändrat attityderna till att köpa byggtjänster svart. Det visar en ny rapport från Företagarna och Byggbranschen i samverkan.

Undersökningen visar att 90 procent av företagen anser att ROT-avdraget bidrar till en minskning av svartjobben i byggbranschen. Det är en ökning från en redan hög nivå på 78 procent 2009 när företagen fick samma fråga.
– Bara tre procent av företagen uppger i dag att det är vanligt eller mycket vanligt att kunder frågar om att få arbetet utfört utan kvitto. Innan ROT-avdraget infördes var nivån 45 procent. Den sunda konkurrensen i branschen ökar när hushållens attityd förändras, säger Björn Wellhagen, projektledare Byggbranschen i samverkan.

Staten vinner på avdraget
Av rapporten framgår att drygt en fjärdedel av företagen har sluppit personalminskningar eller har nyanställt personal.
– Genom avdraget har cirka 25 000 nya vita jobb skapats. Detta innebär i sin tur att avdraget även gått med vinst för de offentliga finanserna genom de ökade skatteintäkterna, säger Lars Jagrén, chefekonom Företagarna.

Rapporten visar vidare att företagen lärt sig att hantera fakturamodellen och att utbetalningarna från Skatteverket generellt fungerar bra. Det finns dock flera gränsdragningsproblem, framförallt vad gäller markarbeten, maskinarbeten och olika plåt-, glas- och måleriarbeten som utförs utanför tomtgränsen. Dessa borde inkluderas i ROT-avdraget, anser Byggbranschen i samverkan.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.