För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Konkurrensutsätter kommunerna sin tjänsteproduktion?

Företagarna och Skill har granskat i vilken utsträckning 15 kommuner i landet har lagt ut sin tjänsteproduktion på entreprenad. Rapporten visar på en stor variation mellan de granskade kommunerna.

Den andel av kommunernas tjänsteproduktion som utförs av privata företag har fördubblats i Sverige under de senaste tio åren, men vissa kommuner följer inte alls med i utvecklingen. Rapporten visar bland annat:

  • Antal kommunalanställda. I Karlstad och Uppsala är andelen anställda av kommunen 17 procent, i Filipstad är andelen hela 33 procent. Varför väljer vissa kommuner att fortfarande i så stor omfattning bedriva sin tjänsteproduktion i egen regi?
  • Kommunalägda bostäder. Skara kommun äger endast 4 procent av bostäderna i kommunen, medan motsvarande andel för Motala är 27 procent. Varför väljer vissa kommuner att vara en så dominerande aktör på bostadsmarknaden?
  • Ökad entreprenad. Generellt sett har trenden att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad varit positiv mellan åren 1998-2008. Ökningen har varit starkare inom vård, skola och omsorg medan den har varit svagare inom exempelvis fritid och kultur.

Tron på marknadsekonomin med en fri och sund konkurrens som välståndsskapande system är vida utbredd och väl förankrad. Men när det kommer till offentligt producerade tjänster ifrågasätts den av kommunala beslutsfattare. På annat sätt kan man inte tolka den stora spridning mellan kommunerna som rapporten visar på.

Granskade kommuner
Följande kommuner har granskats i rapporten:
Alingsås, Filipstad, Finspång, Gotland, Halmstad, Karlstad, Kristianstad, Ludvika, Malung/Sälen, Mjölby, Motala, Skara, Skellefteå, Sollefteå och Uppsala.

Taggar
Riks Rapport
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.