För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Företagare trivs med jobbet

Tre av fyra företagare skulle rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare. Samtidigt är det oroväckande att var fjärde av de tillfrågade anser att arbetet är så krävande eller dåligt betalt att de inte kan rekommendera sina familjemedlemmar att ta över.

Ladda ned rapporten här.

Den anledning som anges som den överlägset viktigaste för att råda en familjemedlem att bli företagare är friheten. Det anges av över 60 procent av de tillfrågade. Därefter anges faktorer som att det är roligt, att man kan förverkliga sina idéer och sig själv.

Det är ytterst få som uppger möjligheten till hög lön eller höga vinster. Detta är sannolikt direkt kopplat till att den genomsnittlige företagaren endast tar ut en genomsnittlön.

Det ska vara roligt, lönsamt och enkelt att driva företag. Vi vill se ett moderniserat Sverige där det:

  • Lönar sig att bli företagare
  • Lönar sig att utveckla sitt företag
  • Lönar sig att anställa
  • Lönar sig att jobba

Attityderna till företagande har förbättrats. Förutsättningarna likaså. Men mer behövs. Friheten och möjligheten att styra sig själv är den överlägset viktigaste anledningen till att bli (eller vara) företagare. Så ska det naturligen vara. Men man kan ställa sig frågan om inte vinsten trots allt borde vara en viktigare drivkraft, både för att starta företag och för att ta de risker som tillväxt och expansion alltid innebär.

En annan slutsats är att regelkrångel är en av de viktigaste anledningarna till att inte bli företagare. Att verkligen ta itu med regelförenklingsarbetet borde därför vara av högsta prioritet.

Taggar
Riks Rapport
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.