podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stort intresse när brott mot företagare stod i fokus

Publicerad 14 nov 2023
I Mölndal, Lysekil, Vänersborg och Ale träffades närmare 100 företagare för att bland annat lyssna på Pontus Lindström, Företagarnas expert inom brott mot företagare, som berättade om hur företagare blir utsatta för brott och hur man kan tänka för att undvika det.
Pontus Lindström gav tips på hur man kan skydda sitt företag mot it-brott.

Brott mot företagare är ett ämne som är oerhört viktigt och allt fler företagare blir utsatta, både för fysisk och digital brottslighet. Lag och ordning är en av frågorna som står högt när Företagarnas medlemmar rankar olika områden och sedan i somras kräver en ny lag att varje kommun arbetar brottsförebyggande på ett systematiskt och strukturerat sätt.

Bedrägerier drabbar inte bara småföretagare, även stora myndigheter kan bli utsatta. Pontus lyfte exemplet Tillväxtverket där anställda hade fått kontakt av bedragare som uppgav sig vara myndighetens generaldirektör. Åtta miljoner kronor försvann som resultat. Oavsett om man är ett mindre företag eller en stor myndighet är det viktigt att ha tydliga rutiner som alla känner till när det kommer till att hantera pengar. I Sverige är det väldigt enkelt att få fram information om enskilda personer via olika hemsidor, det menar Pontus har gjort landet till ett smörgåsbord för bedragare.

I Mölndal deltog Staffan Olsson från Avanix AB och gav konkreta tips på hur man kan tänka för att minska risken att bli utsatt. I grunden är det den mänskliga faktorn som är den största risken, men det finns saker att göra. Topp tre tips var att använda multifaktorsauktorisering där det går, logga aldrig in på bank-ID om du själv inte kontaktat en myndighet eller en bank och lagra viktig information för dig och ditt företag på en fysisk hårddisk som du förvarar på annan plats.

I Lysekil var kommundirektör Karolina Samuelsson och näringslivsutvecklare Elisabeth Jonsson med. De berättade om hur kommunen arbetar med företagsklimatet och vad som är på gång framöver. Ett bättre företagsklimat är ett av fyra prioriterade områden som kommunen ska fokusera på för att lyfta i Svenskt Näringslivs företagsranking.

Ett område som Företagarna arbetar med är att öka anmälningsbenägenheten bland företagare. Många väljer att inte polisanmäla, ibland för att det inte är värt det men oftast för att man känner att det ändå inte händer något. I Vänersborg deltog kommunpolis Johan Lindén och i Ale deltog kommunpolis Jessica Ask. De berättade om hur brottsligheten ser ut i kommunerna och hur de arbetar brottsförebyggande för att skapa tryggare kommuner. Båda lyfte vikten av att polisanmäla allt – endast då får polisen in korrekt statistik som de kan använda för att rikta in sina resurser.

Pontus tio tips för ökad digital säkerhet

  1. Logga aldrig in med din e-legitimation på uppmaning av någon annan om du inte själv aktivt är den som ringt upp till exempel din bank eller en myndighet.
  2. Installera antivirusprogram och brandvägg på företagets datorer.
  3. Se till att du regelbundet gör säkerhetskopior av innehållet på din dator.
  4. Tänk efter och granska kritiskt e-post innan du klickar på en länk eller öppnar en fil, även från tillsynes kända avsändare.
  5. Undvik att använda publika nät.
  6. Uppdatera datorn, programvarorna, mobilen och apparna med tillverkarnas senaste säkerhetsuppdateringar.
  7. Lösenordet för den e-postadress som används för att återställa övriga lösenord bör innehålla många tecken och ej användas i något annat sammanhang. Spara inte lösenord i datorns webbläsare.
  8. Använd multifaktorauktorisering vid inloggning om möjligheten finns.
  9. Använd en digital brevlåda för myndighetspost.
  10. Ta reda på var företagets viktigaste information lagras. Ta fram rutiner som beskriver hur ni på företaget ska hantera er information säkert.

 

Företagarna har också tagit fram en checklista för att skydda sig mot just bedrägerier, ladda gärna ned den och dela ut den till anställda på företaget. Man kan ladda ned checklistan och se en video där Pontus och Oxana Iakimenko, jurist på Företagarna, berättar mer om detta.

Se checklistan här

 

Fler nyheter från Företagarna