För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ökad trygghet och bättre företagsklimat diskuterades vid företagarträff i Lysekil

Publicerad 13 nov 2023
Lysekil har blivit en tryggare kommun. Det lokala brottsförebyggande arbetet har gett resultat. Det som oroar allmänhet och företagare allra mest är de allt mer raffinerade bedrägerierna på nätet. Det konstaterades vid en företagarträff på Gullmarsgymnasiet i tisdags kväll, där ett 40-tal personer deltog. Flertalet var företagare från Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommuner.
Nästan hela styrelsen i Företagarna var på plats och passade samtidigt på att gratulera Elisabeth Jonsson (t.v), som blev anställd som näringslivsutvecklare i Lysekils kommun samma dag. Bredvid henne står Ingrid Karlsson, Cecilia Harrysson, Ulrica Gustafsson, Rikard Nolblad, Helene Lycke och Jörgen Hammargren. Foto: Ahlbin Gustafsson Lysekilsposten

Företagarnas expert på ”Brott mot företag”, Pontus Lindström, gästade Lysekil och höll föredrag om i första hand lokalt brottsförebyggande arbete, men även om digital säkerhet för företagare.
Han inledde med att visa en bild på hur en kioskägare i Borås skrämde iväg knivbeväpnade rånare med ett baseballträ för att exempifiera hur utsatt vissa företagare kan vara i sin vardag.

Företagarna utsatta
Lindsröm fortsatte sedan med att informera om hur utsatta företagarna är för bedrägerier på nätet över hela landet.
– Undersökningar visat att varannan företagare med anställda har blivit utsatt för någon form av bedrägeri, bara under det senaste året. De vanligaste bedrägerierna sker via e-post eller sms (89 procent), följt av bluffakturor (50 procent) och telefonbedrägerier (25 procent). Av de som har blivit utsatta har hela 16 procent lidit ekonomisk skada – tusentals företagare runt om i landet har blivit av med enorma summor pengar.

Tillväxtverket blev blåsta på 8 miljoner förra veckan
– Även statliga myndigheter utsätts. Tillväxtverket har blivit blåsta på 8 miljoner! Mottagaren av pengarna är kriminella aktörer – både i Sverige och i utlandet – där bedrägerierna ofta är en del av en omfattande organiserad brottslighet. Enligt Polismyndigheten står bedrägeriintäkterna för nästan sex miljarder av den kriminella ekonomin i Sverige. Det kan jämföras med motsvarande nettovinst för narkotika som ligger på ungefär 2,5 miljarder kronor.
– Ingen vet den exakta omfattningen av bedrägerierna. Förra året anmäldes totalt 180.000 bedrägeribrott i Sverige, men mörkertalet är stort. Bland de företagare som utsatts för bedrägeribrott under det senaste året avstod enligt Företagarnas undersökning de flesta (hela 84 procent) från att anmäla brottet till polisen.
Pontus Lindström kom med några goda råd:
– Starta aldrig mobilt bank-id på uppmaning från någon i telefonen och klicka aldrig på bifogade filer förrän du är helt säker på att det är från en seriös avsändare. Använd inte samma lösenord över allt och uppdatera apparna regelbundet, var rådet från Pontus Lindström.

Gemensam diskussion
Helene Lycke, ordförande i Företagarna, var nöjd över att man fick till en gemensam diskussion om trygghetssituationen i Lysekil.
– Sedan ett halvår tillbaka upplever både vi företagare och allmänhet en ökad trygghet. Det har blivit betydlgit lugnare i Lysekil på kvällar och helger, menade Helene Lycke, ordförande i Företagarna.
Karolina Samuelsson, kommundirektör i Lysekil, intygade att tryggheten har ökat och att Lysekils kommun redan före lagkravet, som infördes den 1 juli i år, hade ett fungerande lokalt brottsförebyggande arbete på plats, där socialtjänsten och polisen samt Ung Utveckling har ett framgångsrikt och nära samarbete.
Tillsammans med Elisabeth Jonsson, som på tisdagen blev anställd som näringslivsutvecklare i Lysekil, redogjorde hon för den kraftsamling som nu ska ske med Torbjörn Sjögren i spetsen för att få Lysekils kommun att klättra i rankingen när det gäller företagsklimatet.
En rad aktiviteter planeras framöver för att verkligen få igång dialoger och öka sercvicen till alla företagare.
– Jag var med när Tanum klättrade 53 placeringar och förbättrar sitt resultat på samtliga frågor. Tanum har sedan 2013 klättrat 180 placeringar från plats 267, så vi får se om vi kan få samma utveckling i Lysekils kommun, sa Elisabeth Jonsson.

Text & foto:
Ahlbin Gustafsson
0523-667081
ahlbin@lysekilsposten.se

Fler nyheter från Företagarna