För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trygghets- och säkerhetsfrågor för företagare tema för Fredagsklubben

Publicerad 1 okt 2021
Ett 60-tal deltagare gästade den 1 oktober Fredagsklubben på Lassalyckan. Morgonens tema var trygghets- och säkerhetsfrågor för företagare och kommunpoliserna Sven Gardell och Erica Pettersson gav en mycket intressant dragning av lägesbilden i Ulricehamn. De hade också med sig Andreas Friberg, polischef Ulricehamn, som stöttade med regionala insikter och frågor.
Foto: Emma Ekstrand

Ulricehamn tillhör lokalpolisområde Borås, ett av de största polisområdena i Sverige och det är, enligt kommunpoliserna, en stor utmaning att hålla ihop en så stor spridd verksamhet. Med den begränsade personalstyrka som råder är det sårbart och det är för få poliser i yttre tjänst men det ser mer positivt ut nu än tidigare med något utökade personalresurser. En lägesbild tas fram varje vecka och stäms av med kommunens säkerhetssamordnare Jesper Johansson.

Sven och Erica redovisade en lägesbild av hur brottsligheten i Ulricehamn ser ut just nu.

– Brottsligheten i Ulricehamn går ner just nu men har vi rätt lägesbild? Vi vet att många brott aldrig anmäls men det är så viktigt att vi får in anmälningar så vi får möjlighet att möta upp med rätt resurser, för anmäls inte brotten så finns inte problematiken i statistiken. Då blir det svårare för oss att jobba brottsförebyggande och ringa in förövare, säger Sven Gardell.

Företagarnas ordförande Mikael Peterson tror att många drar sig för att anmäla brott på grund av självrisken.

– När det inte lönar sig ekonomiskt att anmäla brotten, då exempelvis självrisken vid ett krossat fönster är högre än att köpa ett nytt fönster, ser man inte varför man ska anmäla. Men som kommunpoliserna säger, det är av största vikt att alltid anmäla alla brott, för att vi ska få en rättvis lägesbild. I Bengtsfors har de jobbat mycket med att få folk att anmäla alla brott och det har lett till att de satt in fler poliser i tjänst där, säger Mikael.

Foto: Malin Hellstrand

Foto: Malin Hellstrand

Kommunpoliserna berättade att det i Ulricehamn inte finns den problematik med gängkriminalitet, som vi kan se i exempelvis Borås. Däremot är narkotikan ett stort problem bland ungdomar i Ulricehamn.

– Ungdomarna är ett lätt byte för gängkriminella och här önskar vi hjälp av alla invånare, inte minst av er i näringslivet med att öppna era dörrar och hjälpa ungdomarna att komma in i arbetslivet, genom att exempelvis erbjuda praktikplatser, säger Sven Gardell.

Vad kan man som företagare göra själv? Några tips från polisen:

  • Som företagare sticker man ofta ut med exempelvis sin tjänstebil. Vi rekommenderar er att inte skylta med vad ni har eller att ni är bortresta på sociala medier. Tänk först i förebyggande syfte!
  • I dagens samhälle har brottsligheten förändrats. Ligor kommer hit på räder för att t ex tömma byggarbetsplatser på dyra verktyg. Spraya, fota och märk utrustningen så vi kan identifiera sakerna när vi griper någon.
  • Rån har ersatts av ”cyber-stölder”. Företagare är den grupp som attackeras mest gällande IT-brottslighet. Var vaksam och investera i IT-säkerhet, för dessa aktiviteter kommer tyvärr bara öka i omfattning framöver. De är lätta att utföra och det är lättare att gömma sig i den digitala världen!
Fler nyheter från Företagarna