För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utmärkelsen Årets Företagare, Årets Unga Företagare/Företag, Årets Företagarveteran samt utdelning av Gesällbrev i Nordmalings kommun

Publicerad 30 aug 2023
Utmärkelserna Årets Företagare 2022, Årets Unga Företagare, Årets Företagsveteran, samt Gesällbrev i urmakaryrket genomfördes på fredag kväll under företagargalan ”Årets FöretagarEvent i Nordmaling”.
Årets Företagare i Nordmaling: Göran Eriksson; Årets Unga Företagare i Nordmaling: Sebastian Sjölund; Årets Företagarveteran i Nordmaling. Birger Ledström samt Gesällbrevet inom urmakaryrket Mårten Bylund

Moderator under kvällen var Torbjörn Halvardsson.

Aktiviteten som var mycket uppskattad hade samlat ett sjuttiotal företagare och privatpersoner på Folkets Hus i Rundvik under fredag kväll. Förutom information om, samt utdelning av alla utmärkelserna, bjöds gästerna på en god middag som levererats av Lenas vägkrog.

Årets företagare

Årets företagare utses sedan 1985 av organisationen Företagarna över hela landet. Kandidaterna väljs ut av Företagarnas lokala representanter i respektive kommun ofta i samarbete med kommunens representanter.
Årets företagare delas ut till en företagare som under året utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Årets företagare ska dessutom uppfylla följande kriterier:

  • Äga och aktivt driva ett eget företag
  • Visa prov på att vara extra kreativa och företagsam på sätt som bör premieras
  • Genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare
  • Sakna betalningsanmärkningar
  • Uppvisa god lönsamhet
  • Ej vara dömd i domstol

Till Årets Företagare 2022 i Nordmalings kommun utsågs:
Göran Eriksson, med företaget G Utterström & Co Efter., Nordmaling. Med följande motivering:

Företagaren har under årtionden på ett föredömligt som ägare drivit företaget till nytta för bygdens medborgare och företag

I samband med företagarfesten utsågs även Årets Unga Företagare/Företag i Nordmaling. Den utmärkelsen går till en ung företagare eller en företagare som startat ett nytt företag.

Utmärkelsen Årets Unga Företagare gick till:
Sebastian Sjölund, med företaget Sjölunds Spår & Mark AB, Aspeå. Med följande motivering.

”Årets Unga Företagaren har trots sin ungdom, på osedvanligt kort tid startat och utvecklat ett mycket framgångsrikt företag”

Utmärkelsen Årets Företagarveteran gick till:
Birger Ledström, hästägande travkusk, Olofsfors. Med följande motivering.

Årets företagarveteran är en person som fick intresse för branschen redan i förskoleåldern. Startade eget företag som tjugoåring, och har nu drivit samt fortsätter att driva sitt företag efter sextio år”

Ett nytt inslag under företagarfesten var utdelning av ett Gesällbrev.
Gesäll- och Mästerbrev är beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. För ett Gesällbrev krävs att du har genomfört den utbildning och praktik som krävs i yrket. Därefter får du avlägga ditt Gesällprov enligt branschens fastställda krav. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas 800 – 1 000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 75 olika yrken.
Gesäll- och Mästarbrev är yrkes- och kompetensbevis som är accepterad i hela Europa.

Utdelning av Gesällbrevet inom urmakaryrket för gick till:
Mårten Bylund, Olofsfors.

Fler nyheter från Företagarna