Företagarnas Guide till ett bättre lokalt företagsklimat är en bok som handlar om vad det innebär att en kommun har ett bra lokalt företagsklimat, varför det är viktigt och hur kommunens beslutsfattare kan nå det målet. I boken intervjuas företrädare för kommuner som ligger i framkant.
I den här intervjun ur boken berättar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Per Svensson, hur ett handslag mellan de politiska blocken blev avgörande.
Hur kommer det sig att Falkenberg rankas högt av företagen?
– Vi tar det från början. I slutet av 1990-talet togs ett handslag mellan de politiska blocken om att vi nu måste samarbeta för att få ett fungerande företagsklimat i kommunen. Vi har få offentliga arbetstillfällen – som myndigheter, högskolor eller stora vårdinrättningar – jämfört med andra kommuner och desto viktigare blir det att ha en stor mängd välmående företag. I dag tävlar vi närmast mellan de politiska blocken om vem som kan vara företagarvänligast.
Maxat program på Företagarnas bokrelease i Falkenberg
Står företagarpolitiken högt i kurs för kommunen?
– Det gör den och det måste den få. Från början var målet att ha Västsveriges bästa näringslivsklimat. Nu är målet att vara bäst i Sverige. Vi jobbar väldigt nära näringslivsorganisationerna i kommunen och ser till att vara tillgängliga. Vi har en servicegaranti om svar inom 24 timmar och vi ser till att det går att komma i direktkontakt med både politiker och tjänstemän.
Har Falkenberg väldigt genomarbetade strategier och styrdokument?
– Faktiskt inte. Vi har få och korta styrdokument, för det är inte de som gör skillnad. Framgångsrik lokal företagarpolitik handlar om attityder och relationsbyggande. I stället för att lägga kraften på att ta fram styrdokument satsar vi på att utveckla våra handläggare. Vi har ibland till och med gått så långt att vi haft handläggare som provjobbat i lantbruket för att förstå vilka utmaningar företagarna möter där.
Är det en radikal ansats?
– Kanske vid en första anblick – men det är egentligen inte så konstigt. Förstår man inte verkligheten hos den vars ärenden man ska handlägga är det lätt att det blir fel. En nyexaminerad akademiker som vi anställer behöver förstå hur våra lokala företag fungerar och hur behoven ser ut. Ömsesidigt förtroende är helt centralt. Och ledarskap. Det är bara genom att på politik- och chefsnivå hela tiden sträva efter ett bättre företagsklimat som vi klarar av att ligga i topp.
Vilken respons får ni av medarbetarna?
– Den är god. Men vi lägger som sagt mycket tid på att utbilda våra handläggare. Alla medarbetare som arbetar med myndighetsutövning går igenom en utbildning i service och bemötande som också lyfter vikten av framgångsrika företag i kommunen.
Hur samarbetar ni med näringslivsorganisationerna i kommunen?
– Vi har en samlingsorganisation som heter Näringslivet Falkenberg där även ni i Företagarna är med. Kommunen lämnar ett kommunalt bidrag som möjliggör för föreningen att ha en anställd som kan ordna nödvändiga dialoger och event – det ger betydligt mer pang för pengarna än om vi skulle försöka ordna det i kommunal regi. Sedan träffar kommunledningen föreningsstyrelsen sex gånger om året för att skapa kontinuitet i diskussionerna.
Vilka är de största utmaningarna för kommunens företag?
– Kompetensförsörjningen är tuff. Här behöver kommunen hjälpa till. Men vi måste också inse att företagens största utmaning inte är en statisk fråga. Det varierar över tid och vi måste vara duktiga på att lyssna och ta till oss de aktuella behoven. Vi genomför en stor mängd analyser och företagsbesök via vår näringslivsavdelning, just nu pågår ett företagsmaraton där kommunen träffar hundra företag på en vecka för att få en bild av hur de trivs med att vara företagare i kommunen, hur framtidsplanerna ser ut och vilket behov av kontakt med kommunen de har. Det blir en temperaturmätning av näringslivet helt enkelt. Sedan har vi ett antal utvecklingsprojekt som pågår kring hur vi kan förbättra vårt företagsklimat inom exempelvis upphandling, servering, tillsyn och stävjande av brott.
Vilket råd har du till en kommun som vill förbättra sitt företagsklimat?
– Satsa på ledarskapet och handläggarna. Se till att det finns en vision och att den omsätts i praktisk handling och inte bara blir ett pappersdokument. Lär känna kommunens unika förutsättningar och var lyhörda. Arbetet blir otroligt mycket enklare när näringslivet och kommunen förstår varandra och har en ömsesidig respekt för varandras roller och arbete.
Guide till ett bättre lokalt företagsklimat
Företagarnas Guide till ett bättre lokalt företagsklimat är en bok på 120 sidor som är skriven av Företagarnas expert på lokaltföretagsklimat och regelförenkling, Erik Östman.
Boken riktar sig till beslutsfattare, tjänstemän och företagare och förklarar hur kommunens agerande påverkar företagandet.