Det är dags att lägga en ny förkortning på minnet: BKU. Den står för Bankkontorsundersökningen och är en återkommande enkätundersökning som riktar sig till banker för att samla in information om kreditmarknadens utveckling. BKU kallades tidigare låneindikatorn och har funnits sedan 2004, men inga mätningar gjordes under 2023 och 2024.
I fredags återlanserade Företagarna och Almi tillsammans undersökningen, som genomförs av Origo Group två gånger per år på uppdrag av organisationerna.
Tillgång till lån är viktig för småföretag
Den första BKU såg dagens ljus i samband med ett seminarium i Volvo Studio Stockholm i Kungsträdgården.
– Vi gör BKU tillsammans med Almi för att vi delar bilden av att det är viktigt att följa utvecklingen av företagsutlåningen, och att det är viktigt att småföretagare har tillgång till lån för att finansiera sina produktiva investeringar, sade Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Viktigt kunna följa skuldutvecklingen
En paneldiskussion med finansmarknadsminister Niklas Wykman, Riksbankens chef för avdelningen för finansiell stabilitet Olof Sandstedt samt Almis och Företagarnas vd:ar, Anders Fagerdahl och Magnus Demervall klargjorde på seminariet att undersökningen bidrar till att förstå utvecklingen av kreditmarknaden.
Riksbankens chef för avdelningen för finansiell stabilitet betonade att bankkontorsundersökningen är ett viktigt komplement till andra undersökningar.
– BKU är en viktig pusselbit som tillsammans med Riksbankens företagsundersökning, Konjunkturinstitutets barometer och hårda data från KRITA ger oss en bra bild av vad som driver utvecklingen på kreditmarknaden. Det är också värdefullt med frågor om ESG som tillägg till enkäten, det behövs för att förstå hur hållbarhetsmålen integreras i det finansiella systemet, sade Olof Sandstedt.
Almis vd pekade på en konkret slutsats av den nu aktuella undersökningen.
– Att bankernas utlåning fortsätter att öka och att det största användningsområdet är maskiner/inventarier visar att företagens lånebehov är tillväxtorienterat, sade Anders Fagerdahl.
Finansmarknadsministern underströk att det är välkommet med mer data, inte minst mot bakgrund av att staten gör stora investeringar i bland annat energi och försvar. Då behöver den totala skuldutvecklingen följas noga, bland annat genom BKU.
– Den tydliggör hur bankernas utlåning fungerar och hjälper till med att följa upp företagens tillgång till finansiering, sade Niklas Wykman.
Väg till fler produktiva investeringar
Företagarnas vd noterade att det i särklass vanligaste sättet för småföretagare att finansiera en investering är via löpande intäkter eller eget kapital.
– Jag är övertygad om att det finns en outnyttjad potential här, om fler företag sökte och beviljades banklån kunde fler investeringar genomföras, fler idéer realiseras, fler jobb skapas och resultatet för samhället skulle inte bara vara en ökad tillväxt utan ett mer vitalt näringsliv, sade Magnus Demervall.