För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen Företagaren har besökt Goran Randusi, vd på matgrossisten Rojan Food.
Tidningen företagaren

Jobbskaparen satsar allt i utsatta kvarter

Publicerad 26 mar 2024
Goran Raundusi i Eskilstuna skapar liv i döende områden och trygghet mitt i oron. Han räddar butiker som Ica och Coop överger och erbjuder arbetstillfällen där de behövs som allra mest.

Familjen Raundusis grillade masgouf måste ha varit stoppad med betydligt mer än tamarind och gurkmeja.* Gissningsvis med minst en deciliter mod och några matskedar driv. Och längst in i karpens innandöme, en ihoprullad CSR-plan (CSR är en process att integrera socialt ansvarstagande, miljö och mänskliga rättigheter i sin verksamhet).

För hur skulle Goran Raundusi annars ha fått in så mycket samhällsansvar i blodet?

– Pappa ville alltid hjälpa människor i nöd. Vi har migrerat hit och blivit omfamnade när vårt eget land inte kunde erbjuda samma möjlighet och trygghet. Då vill man ge tillbaka. Den mentaliteten har påverkat mitt företagande, säger Goran som också är ordförande i Företagarna Eskilstuna–Torshälla.

Goran Raundusi är vd på matgrossisten Rojan Food, ett företag som hanterar 2 000 artiklar med mat från södra Europa, Afrika, Mellanöstern och Sydostasien. 2023 startade han också Rojan Store som driver matbutiker.

Passionen främst

Bolagen omsätter runt 140 miljoner kronor om året. Siffror som för tankarna till glittrande galor i snajdiga salonger, där entreprenörer berättar om sina tillväxtresor och investerarundor. Om hur misslyckanden är vägen till framgång.
Men Goran Raundusi är inte den typen av företagare.

– Mat är vår passion, det är det vi brinner för och lever på. Målet pappa hade var aldrig att skapa ett stort företag – målet var att försörja familjen. Det var allvar från dag ett, att det här måste funka. Vi hade ingen annan väg att gå. Jag har alltid haft en jordnära syn på det vi gör.

Tio år med existensminimum

Familjen Raundusi flyttade till Eskilstuna 1990. Pappa Kasim hade jobbat med livsmedelsproduktion i Irak, farfar hade drivit matbutik. Även farbröder hade jobbat i matbranschen. 1999 startade pappan Rojan Food i en ny värld med ett nytt språk. Och det var tufft. Då fanns inget Google, inget Nyföretagarcentrum, inga webbinarier. Det var “tio år med existensminimum”, som Goran uttrycker det. De satte sin egen ekonomi, sin familj, på spel – men det var en familj som alltid höll ihop.

– Mamma har alltid varit involverad i företaget. Storasyrran har kommit tillbaka också. Hon hade en anställning i Stockholm men flyttade nyss hem. Vi vill ha det familjära kvar i bolaget, säger Goran.

Företaget växte. Goran började jobba i Rojan Food 2006. Ni har säkert listat ut det redan, men maktkamper mellan generationer saknades helt. Det fanns ingen patriark som höll fast vid stela beslut eller spelade ut barn mot varandra. Tänk tv-serien “Succession” fast tvärtom.

– Vi stod upp för varandra, det är så vi har vuxit upp. Mina föräldrar lämnade allt bakom sig för vår skull, för att vi skulle få möjligheter de inte hade i Irak. De har offrat mycket för oss och vi barn vill ge något tillbaka till dem – och ge något till våra egna barn. Därför valde jag att börja i firman efter mina avslutade studier på KTH – Kungliga Tekniska högskolan

2016 tog Goran Raundusi över som vd. Pappa Kasim gick bort i covid 2020.

– Han gick bort för tidigt. Han var alltid med, aktiv ända till slutet. Han klev några steg tillbaka men vi tog alla beslut ihop. Vi hann spendera mycket tid tillsammans, reste tillsammans. Vi kunde ha olika åsikter men funkade jättebra ihop. Pappa var driven och har lärt mig mycket.

”Mina föräldrar lämnade allt bakom sig för vår skull, för att vi skulle få möjligheter de inte hade i Irak”

Långvarige lagerchefen Saleem Ali sopar golvet. "Alla som jobbar i företaget har jobbat länge och är som en del av familjen", säger Goran Raundusi.

”Man kan se ett driv i en person som haft det tufft. Som ingen trott på”

Någonting rätt, ja. Det låg förstås ingen ihoprullad CSR-plan i en grillad karp i norra Irak på 1980-talet. Goran Raundusi fick sin känsla för samhällsansvar från sin familj, och från att själv ha fått uppleva en tuff företagarresa och se vad ett arbete och ett syfte kan göra för en människa.

Det började med möjligheten att kunna anställa nya medarbetare på Rojan Food från utsatta områden – men dröjde inte länge förrän det blev mer än så. Goran körde genom Eskilstuna och passerade områden med igenbommade butiker. Stadsdelar som brottas med problem och utanförskap. Han gillade inte vad han såg.

– Det kändes som vilda västern. Ödelagt. Vi behöver liv och rörelse. Det skapar trygghet och påverkar hur vi mår.

Tog över ICA-butik

Så när ICA-nära-butiken i stadsdelen Fröslunda lades ner, tog Rojan Food över driften och bildade Rojan Store. Ett par år senare tog de över Coop i stadsdelen Årby. Planen är att rädda butiker i utsatta områden, inte att bli handlare. Den första butiken har därför sålts vidare till lokala företagare som idag driver den med framgång.

– Vi analyserade kundunderlag och såg att butikerna hade potential, men lades ner på grund av att de inte klarade av tryggheten. Det är förståeligt, men det är synd. Det ska inte behöva vara så.

– Då har vi känt att det inte är en lösning att bara stänga igen, åka hem och fly. Det hjälper ingen. De fysiska småbutikerna behövs.

Det är inte lätt, men det är en win-win-win. Eller en positiv cirkel, om du så vill. Liv och rörelse ökar trygghet och en känsla av tillhörighet. Samtidigt skapas lokala jobb för människor som har svårt att komma vidare i livet. Människor som har lokal kännedom, närvaro och kan bidra till tryggheten.

Goran Raundusi är själv med vid rekryteringarna.

– Varje arbetstillfälle glädjer oss. Värdet i ett eget arbete, att tjäna egna pengar, är enormt. Det kan handla om en individ som försörjer en hel familj. Vi försöker anställa lokalt, det är ett koncept som funkat bra. Det blir en butik för området.

Anställer de som inte fått en chans

Det handlar inte bara om en anställning, enligt Goran. De coachar också. Handleder och hjälper. De vill gärna anställa personer som kanske inte fått en chans tidigare. Där hopplöshet och en negativ inställning kan vändas upp och ner.

– Man kan se ett driv i en person som haft det tufft. Som ingen trott på. Genom handledning kan vi hjälpa till att komma ut i arbetslivet. Sedan är vissa områden mer utmanande med större problem, men då får vi anpassa oss till det.

Goran Raundusis fru Karoleen jobbar som butikschef i företaget.
Kolonialansvarige Mohammed Saleh har varit med sedan dag ett.
Goran brinner för att ge människor en andra chans.

”Det kändes som vilda västern. Ödelagt. Vi behöver liv och rörelse”

Många startar företag på grund av sin passion. Till det kommer drivkrafter som att hjälpa familj och samhälle. När detta görs med hjärta betalar det sig i mer än pengar. Precis som för Goran Raundusi. Stoltheten han känner för kundernas glädje slår budgeten varje år. All positiv feedback runt butikerna triggar honom.

– Det är som terapi för mig.


*Fotnot
Masgouf är en klassisk irakisk maträtt. Karp smaksätts och fylls med en marinad av olivolja, salt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går ävenatt göra i ugn hemma. Kanske något att prova på Iraks nationaldag 9 april?lassisk irakisk maträtt. Karp smaksätts och fylls med en marinad av olivolja, salt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma. Kanske något att prova på Iraks nationaldag 9 april?

Najiba Raundusi, mamma till Goran, har alltid varit involverad i familjeföretaget.
Rojan Store tog över matbutiken efter Coop i Årby i Eskilstuna. ”De fysiska småbutikerna behövs”, säger Goran Raundusi.
Fakta

Goran Raundusi – entreprenör och jobbskapare


Gör: Vd på matgrossisten Rojan Food AB och matbutikskedjan Rojan Grocery Store AB.
Ort: Eskilstuna.
Medarbetare: Cirka 15.
Omsättning 2022: Rojan Food AB, 106 miljoner kr (vinstmarginal 4,1 procent), Rojan Grocery Store AB, 29 miljoner kr (vinstmarginal - 4,5 procent).

Goran Raundusi räddar lokala matbutiker i Eskilstuna, bland annat i förorten Årby.

Läs fler av våra långa reportage

Fler nyheter från Företagarna