För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från 103-listan till börsen: Första robothandsken är levererad

Publicerad 10 nov 2023
Sofie Woge är designingenjören som tagit rymdteknik från NASA till förlamade patienter i Sverige. Hennes bolag Tendo har redan hunnit utses till Europas bästa robotstartup – och gå till börsen.
Robotentreprenören Sofia Woge tar sitt bolag till börsen. Foto: Emil Malmborg.

Föreställ dig en robothandske som väger som ett halvt paket smör. En handske som nästan ryms under din tröj- eller skjortärm och som förändrar livet – till att börja med för ryggmärgsskadade.

– Patienten måste ha lite arm-rörelser kvar, som vid en typisk skada på C5- och C6-kotorna i nacken. Handsken tolkar dina handledsrörelser så att du kan styra ditt grepp igen. Successivt ska vi utveckla vår teknik för fler patientgrupper, säger vd Sofie Woge som lyftes på Företagarnas lista 103 unga idéer 2020.

Besök på NASA

Hennes idé föddes under ett besök hos NASA, som student på Lunds tekniska högskola. Väl hemma startade hon sitt bolag 2016 och strax fick hon in sina första investerare, varav en själv har en ryggmärgsskada. Redan 2018 såg Sofie Woge vilken betydelse robothandsken skulle kunna ha.

– En förlamad man kunde äta och dricka själv för första gången på 20 år med hjälp av en av våra första prototyper, berättar Sofie Woge vars Tendo tog en plats i en inkubator för robotföretag i Odense i Danmark.

Viktiga milstoplar

I dag består teamet av sju personer med kontor i Lund, vid Ideon Science Park. Trots en tuff inbromsning under pandemin har företaget nått flera viktiga milstolpar.

– Det blev två år utan patientkontakt, i ett läge där vi skulle testa vår handske. Vi skulle också just skriva på avtal med investerare, men rundan föll eftersom en finansiär direkt drabbades hårt av pandemin. Vi gick ner i sleepmode, vi övervintrade och utvecklade det vi kunde i bolaget och lärde oss om medtechbranschen.

I fjol gick ni till börsen och fick in nytt kapital?

– Ja, 6 april 2022 var första dagen för handel med Tendoaktier på Spotlight Stock Market. I samband med noteringen tog vi in närmre 18,8 miljoner kronor för att ta handsken från prototyp till en produkt som kan tillverkas. När investerare först föreslog en börsintroduktion funderade jag på om jag hade kunskapen som krävdes för att vara kvar som vd. Men som en rådgivare påpekade: jag kunde inget om medtech i starten heller. Kunde jag lära mig det så kunde jag lära mig att leda ett bolag på börsen.

I somras levererade ni er allra första robothandske?

– Precis. I mars skrev en läkare på ett svenskt sjukhus den allra första remissen av Tendo One Grip, som den heter. I juni levererades handsken till patienten, efter bland annat måttagning och individanpassning. Det var en oerhört rolig och viktig milstolpe.

Vad fokuserar ni på nu?

– Att fortsätta kommersialiseringen av vår
första produkt men även att anpassa handsken så att den kan ta steget från en specialanpassad medicinteknisk produkt till en CE-märkt. Vi har ett Vinnovabidrag som vi får använda till det, och till våren genomförs en klinisk studie med patienter i Norge, som ett led i CE-märkningen.

Var är ni om fem år?

– Det är rätt kort tid i vår bransch men då hoppas jag att vi nått ut till Japan, USA och stora delar av Europa. Förhoppningsvis har vi också nya produkter på gång med samma patenterade grundteknik, så att vi kan hjälpa fler. 

Hur vågade du satsa på robothandskar – det låter inte som en lätt företagsresa?

– Det har varit så himla hårt jobb ibland, men jag hade ångrat mig otroligt mycket om jag inte hade testat min idé och vågat försöka. Det är lätt att hitta förnyad drivkraft när jag, i patientstudier, ser hur handsken hjälper människor i vardagen. Som när en överlycklig mamma kan greppa sina barns leksaker.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna