För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarpolitik i fokus på vintermingel

Publicerad 24 feb 2023
Vilka förväntningar kan Sveriges företagare ha på rikspolitiken under den pågående mandatperioden? Och hur ser utbildningsministern på lågkonjunkturen? Det var några av de ämnen som var i fokus när Företagarnas traditionsenliga vintermingel äntligen var tillbaka.
Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin, utbildningsminister Mats Persson samt ledarskribenterna Mattias Svensson och Lotta Ilona Häyrynen talade under Företagarnas vintermingel. Foto: Greg Daniel.

År av pandemi har hindrat många av de möten och samtalsforum vi tidigare tagit för givna. Men nu, ett år efter restriktionerna togs bort, samlades återigen politiker, företagare och opinionsbildare i SJ:s lokaler i centrala Stockholm.

Annan syn på företagande

Under ett kort anförande lyfte utbildningsminister Mats Persson attitydförändringen kring företagande som en av de senaste decenniernas mer positiva förändringar.

−Nu finns det inte en samhällsfråga där inte näringslivet går först. Var skapas jobben? Jag skulle kunna vakna halv fyra på morgonen och svara på den frågan. Det har skett en dramatisk förändring, kontrasterade ministern glatt.

När unga drömmer om framtiden finns det nu annat som står högst upp på önskelistan än att göra karriär inom industrin.

−Det finns många unga som drömmer om att leda en startup och göra en exit. Den mentaliteten behöver vi mer av, fortsatte Persson.

”Felaktig bild”

Han passade också på att ge kritik till media som han menar har gett en felaktig bild av Tidöavtalet, den överenskommelse mellan Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ligger till grund för regeringens politik.

−Journalister har svårt att beskriva saker som inte innehåller konflikt, avtalet innehåller mycket mer än migration. Det är många punkter om tillväxt och ekonomi som kostar miljarder och skapar jobb, påstod Persson.

Inga konkreta besked

I en utfrågning som leddes av Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin uppmanades Persson att tydliggöra vad regeringen vill åstadkomma inom näringspolitiken.

−Kalaset Sverige betalas av företagare. Det kommer märkas i de beslut vi tar framöver när vi ska implementera ett nytt EU-direktiv eller höja skatter, sa ministern hoppingivande utan att lova specifika reformer.

Orosmolnen kring hur mycket som kan investeras är dock många.

−Jag är bekymrad över konjunkturläget, vi är räntekänsliga och då kommer det märkas i plånboken för den breda medelklassen. Jag är faktiskt lite deppig över signalerna vi ser, sa Persson sammanbitet.

Arbetslöshet och skatter

Scenprogrammet försatte med en paneldiskussion där ledarskribenterna Mattias Svensson, till vardags på Svenska Dagbladet och Lotta Ilona Häyrynen, opinionsredaktör på LO Mediehus, fick ge sina önskemål på vad politiken bör fokusera på framöver.

−Etik och prövningar har blivit till ett byråkratiskt monster. Vi behöver göra saker enklare. Framför allt måste de generella skatterna sänkas. Regeringen måste sluta dutta och fippla, sa Svensson.

−Vi behöver lättnader för långtidsarbetslösa och att fler enklare kan byta inriktning mitt i livet, replikerade Häyrynen.

De efterlyste även mer aktion från oppositionen.

−Centerpartiet har en drömsits när det gäller att driva på som liberal opposition, menade Svensson. 

−Det är för tidigt att säga vad oppositionen vill göra. Jag tror att Socialdemokraterna och Centern bättre kan ta till vara på småföretagares intressen än regeringen, kontrade Häyrynen.

Håller regeringen?

Kommer det nuvarande regeringssamarbetet att hålla hela mandatperioden och fram till valet 2026? Efter en del betäntid konstaterade panelen att det finns många orosmoln och skiljelinjer som gör det svårt att för samarbetet att hålla hela vägen. Famtiden får utvisa hur det blir.

Scenprogrammet avslutades med att Pernilla Norlin lovade att Företagarna fortsatt kommer att pressa beslutfattare till att prioritera reformer som hjälper Sveriges småföretagare, innan minglet och samtalen tog vid.

Företagarna arrangerar över 1 500 event varje år. Hitta event på din ort här.

Fler nyheter från Företagarna