Pernilla ska få politikerna att lyssna

Pernilla Norlin har en gedigen karriär som inkluderar vice vd-rollen på forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum, ett tungt uppdrag i Globaliseringsrådet liksom en sväng på snabb-växande Oriflame och undersökningsföretaget Temo.
Nu ska statsvetaren med rötter från Härnösand ta över jobbet som samhällspolitisk chef på Företagarna och då också leda en avdelning med knappt 15 näringspolitiska experter.
Varför Företagarna?
– En del saker känns bara rätt från första stund. Jag har träffat representanter från Företagarna vid många tillfällen under mina år på Entreprenörskapsforum, och jag har alltid gillat den positiva energi och det driv som kännetecknat mötena. Att då få erbjudandet att driva Företagarnas påverkansarbete är ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till.
Vilka är dina första intryck av nya jobbet?
– Jag är imponerad över hur bra samarbetet och dialogen fungerar mellan olika nivåer inom Företagarna. Det är exempelvis en enorm styrka att regioncheferna fångar upp de lokala frågorna som påverkar en företagares vardag och för dem vidare inom organisationen. Det ger oss som arbetar med påverkansarbete en viktig vägledning om vad vi ska prioritera och hur vi ska agera.
Vilket betyg vill du sätta på regeringen Kristerssons arbete så här långt?
– Jag tycker inte att regeringen har levererat. Särskilt hanteringen av el-stödet till företagare har varit problematisk, eller för att tala klarspråk: usel. Regeringen har fortfarande inte lyckats ge tydliga besked om vad som gäller eller när utbetalningarna ska ske.
Några plus?
– Ja, vi har i alla fall hört i regeringsförklaringen att det finns en positiv anda till företagsamhet, att man ser företagens betydelse för vår gemensamma välfärd. Men jag hade hoppats på mer konkreta förändringar och ännu fler aviserade planer. Regeringen har varit väldigt reaktiv på grund av många olika omvärldshändelser, och vi har inte sett så mycket proaktivitet.
Vilken enda mening skulle du vilja höra från näringsminister Ebba Busch?
– Tillsammans med finansministern har vi sänkt arbetsgivaravgiften, och nu sänker vi skat-ten och momsen på elen!
Vilka blir de viktigaste frågorna som Företagarna ska driva under året?
– Vi kommer även fortsättningsvis att arbeta med våra prioriterade frågor – det handlar om sänkta skatter, minskad regelbörda och kompetensbristen. Det är huvudområdena som Företagarnas medlemmar identifierat som de största utmaningarna, och som därmed är ett självklart fokus för vårt arbete.
Vad är heta frågor just nu?
– Att regeringen äntligen slopade danstillståndet, en regelbörda som bland annat Företagarna har uppmärksammat i flera år, kan innebära att ett fönster har öppnats på glänt för att slopa ytterligare regler som påverkar företagare negativt. Regeringen har ju lovat att minska regelbördan. Då är det dags att börja agera på en gång för att hinna förverkliga detta under mandatperioden.
Har fler fönster öppnats?
– Jag tror att Företagarnas viktiga arbete att uppmärksamma brott mot företagare kan få fortsatt stor uppmärksamhet i debatten. Vi kommer att lansera en ny rapport om hur brott mot företagare slår hårt mot hela samhället, exempelvis att närbutiker tvingas slå igen.
Så fungerar Företagarnas påverkansarbete
Företagarna har knappt 15 experter inom olika områden som analyserar frågor som är relevanta för de små företagen – och ger förslag som kan förbättra möjligheterna att starta och driva företag. Uppgiften vilar på tre huvudfrågor:
Minskad beskattning av företag och företagande.
Minskad regelbörda.
Sänkta kostnader för att anställa och bättre tillgång på kompetent arbetskraft.
Andra frågor som Företagarna engagerar sig i är brott mot företagare, offentlig upphandling, lokalt företagsklimat, miljö, hållbarhet, utbildning, kompetensförsörjning, sjukförsäkringar, pension och arbetsrätt.
Text: Per Manns.