För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vägen till nettonollutsläpp

Publicerad 1 dec 2023
På torsdagen debatterade Företagarna vägen till nettonollutsläpp i Sveriges Radios Studio Ett. Företag måste vara lönsamma för att kunna satsa på hållbara lösningar, sade Jennie Albinsson.
Stats- och regeringschefer går längs Al Wasl-avenyn efter deras gruppfoto under FN:s klimatkonferens COP28 på Expo City Dubai den 1 december 2023. Foto av COP28/Neville Hopwood.

Utsläppen av växthusgaser måste minska radikalt och oåterkalleligt för att förhindra en global temperaturökning som får katastrofala följder. Just nu pågår FN:s 28:e klimatkonferens (COP 28) i Dubai i Förenade Arabemiraten och frågan många ställer sig är om världens länder gör tillräckligt för att lösa problemet. Om det samtalade Jennie Albinsson, Företagarnas näringspolitiska expert med inriktning på miljö och hållbarhet och Glenn Bark, universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, i Studio Ett på torsdagen.

Studio Etts debatt om klimatpolitiken: Gör Sverige tillräckligt?

Släpp alarmismen

Samma dag publicerade Aftonbladet en debattartikel undertecknad Glenn Bark och 419 andra forskare. ”Klimatpolitiken har länge varit otillräcklig, men nu är den katastrofal” skriver forskarna och efterlyser fler protester och demonstatiner mot den förda klimatpolitiken. De önskar en väldigt snabb och genomgripande samhällsomställning till en klimatneutral och cirkulär ekonomi.

Jennie Albinsson menar att artikeln är svartvit, haveristisk och alarmerande. Den målar upp en bild av en värld där en femtedel av landytan blir obeboelig, där över en miljard människor är klimatflyktingar och där hela civilisationer riskerar gå under.

− Att skrämma upp människor i den kris vi befinner oss i tycker inte jag är rätt väg att gå. Jag hade hellre sett att man presenterade konkreta lösningar, sade hon i Studio Ett.

Nu tar vi klimatarbetet in i framtiden – tillsammans

EU har slagit in på rätt väg

EU har satt en utsläppsbana över hur vi i Sverige och resten av unionen ska minska utsläppen årligen. Det finns ett fast mål om att EU ska nå netto nollutsläpp till 2050 och etappmålet att minska utsläppen med 55 procent till 2030.

− Tillsammans med EU är vi bra i och med det reformarbete som EU nu gör. Det stora problemet är ju snarare hur vi ska få andra länder att följa efter, som till exempel Kina, sade Jennie Albinsson.

Glenn Bark invände att även EU behöver öka ambitionen eftersom unionens mål enligt honom inte når upp till Parisavtalets mål om 1,5 grader.

− Det är vägen till nettonoll som är viktig nu, att börja att kraftigt minska utsläppen redan nu för att under lång tid ha de här minskningarna i stället för att köra på som vanligt och vänta till kanske 2040 och sedan strypa utsläppen under fem års tid, sade han.

Vägen till konkurrenskraftig klimatpolitik

Handling i stället för protester

Jennie Albinson efterlyste konkret handling som ger effekt och påpekade att det är nödvändigt att öka tillväxten och minska utsläppen för att kunna nå klimatmålet.

− Det är samhället och företagen som ska genomföra den här omställningen och då behöver vi ha ett konkurrenskraftigt näringsliv. Får vi lönsamma företag då får vi också hållbara företag som har råd att investera i hållbara lösningar, sade hon.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna