För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagandet i skymundan i partiledardebatten

Publicerad 10 jun 2022
Några spridda skurar av samförstånd bland tjocka molnbankar av motsättningar. Så skulle man med lite god vilja kunna sammanfatta onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Riksdagshuset. Foto: Shutterstock.com.

Under ett valår brukar den politiska temperaturen stiga gradvis från ganska ljumma temperaturer för att kulminera i en het spurt fram till valdagen. I år har det redan börjat ånga om politiken.

Hårda ord

Det historiska beslutet om att ansöka om svenskt Natomedlemskap markerade en sällsynt enighet i riksdagen, men den förbyttes snabbt i hårda ord igen och risk för regeringskris i och med misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgon Johansson. Turerna som räddade honom i riksdagsomröstningen pekade på hur svagt parlamentariskt underlag Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering har.

Moderatledaren Ulf Kristersson gick hårt ut i partiledardebatten och kritiserade regeringen och dess regeringsunderlag för ogenomtänkt ekonomisk politik och för att ha försummat statens allra viktigast arbetsuppgifter. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skruvade upp kritiken några snäpp ytterligare och dömde ut regeringens politik som åtta år av fiaskon. Kristdemokraternas Ebba Busch fokusera på vårdfrågor och hoppades att väljarna kommer att svajpa höger. Liberalernas Johan Pehrson talade om medelklassens behov och önskade en ny liberal regering.

Markera revir

Statsminister Magdalena Andersson lade tonvikten i sitt anförande på behovet av att samverka för Sveriges bästa, men kostade även på sig att i en replikväxling kritisera opposition för att ibland låta som ett hönshus. Centerledaren Annie Lööf uppmanade såväl regering som oppositionspartier att skruva ner tonläget. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tog avstamp i turerna i pensionsfrågan och frågade vem väljarna ska utkräva ansvar från när det inte är tydligt vem som styr i landet? Miljöpartiets Per Bolund citerade inledningen i Charles Dickens roman Två städer – den om bästa och värsta tider – för att illustrera klimatfrågans problem och möjligheter.

Mycket av partiledardebatten ägnades med andra ord åt de frågor som handlar om vilka som vill samarbeta med varandra och vilka som man vill markera avståndstagande till. En olycklig konsekvens av det är att många sakfrågor hamnade i skymundan. Debatten snuddade bara vid de viktiga företagarfrågorna.

Företagande skapar lösningar

Inför valet har Företagarna arbetat fram en valplattform med 106 politiska förslag inom 25 politikområden. Förslag som om de genomförs leder till ett bättre företagsklimat, vilket i sin tur genererar fler jobb, mer välfärd 106 förslag för ett bättre företagsklimatoch större skatteintäkter som går att använda till att lösa problem som bara kan lösas av politiken.

− Klimatkrisen blir alltmer akut, brottslighet och otrygghet har tillåtits breda ut sig – vilket påverkar både individer och möjligheterna att driva företag – och utanförskapet har cementerats med omkring 800 000 människor som saknar självförsörjning. Vi vill visa att det finns svar på de här problemen, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

 

Fler nyheter från Företagarna