Det har inte undgått någon att energi är långt ifrån gratis. Både vid bränslepumpar och eluttag har priserna fått många att grimasera. När det är dyrt att tanka, driva maskiner och värma upp byggnader sprider sig prisökningarna som ringar på vattnet genom samhällsekonomin. Nu har de extrema elpriserna från slutet av fjolåret dämpats, men de har lämnat tydliga spår i många företags bokföring och i inflationstakten i samhället.

Samtidigt pågår omställningen till hållbarhet i hela samhället. Elbehovet kommer att öka framöver, och då ökar även behovet av att kunna planera elproduktionen. För när elpriset åker jojo blir det omöjligt för företag att kalkylera kostnader.

− I slutet av året fick vi en skarp påminnelse om att elbehovet vid tillfällen är för högt för att vårt elsystem ska kunna leverera den effekt som krävs, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert på infrastruktur och hållbarhet.

Inom politiken höjs nu temperaturen inför valet i energifrågan. När TV 4 nyligen höll partiledardebatt var energipolitiken av frågorna. Inför den debatten gjorde Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ett gemensamt utspel om att bland annat ge Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att acceptera typgodkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.

−Alla konkreta förslag om hur kärnkraften kan utvecklas är välkomna, säger Philip Thunborg.

Företagarna anser att kärnkraften behövs för att åstadkomma planerbar energiförsörjning i hela landet, vilket innebär att Sveriges energipolitiska mål om 100 procent förnybar elproduktion bör ändras till 100 procent fossilfri elproduktion.

− För att Sverige ska ha en robust, planerbar och klimatneutral elproduktion bör alla fossilfria energislag bevaras och utvecklas, även kärnkraft, säger Philip Thunborg.

Nu återstår att se hur övriga partier hanterar den långsiktiga frågan om en hållbar energiförsörjning för företagen att planera utifrån.