Moa Gürbüzer är den sociala entreprenören som vill förändra samhällets inställning till alkohol. Företaget som hon startade för åtta år sedan tar fram och säljer premiumviner – utan alkohol. Drivet kommer från hennes tidigare erfarenheter som terapeut. I den rollen såg hon alkoholens osminkade baksida. Särskilt hur den påverkar barnen till föräldrar som har svårt att hantera alkohol. Det har hon tagit med sig i arbetet med att utveckla vinhuset.

I marknadsföringen beskrivs Oddbirds viner som befriade. Att umgås, skåla och dricka ska inte kräva alkohol. Det ställer begrepp och invanda föreställningar på ända för många. Något som Oddbird tog fasta på i ett mycket uppmärksammat event när pandemin slog till. Tillsammans med den matspecialiserade pr-byrån Kitchen PR, inredarna och B&B-värdarna The Norrmans och restaurangen och pop-up-konceptet Garba skapade Oddbird en unik upplevelse. Världens mest social distanserade restaurang – Nowhere – iordningställdes ute i skogen i Häringe-Hammersta naturreservat på Södertörn utanför Stockholm.

Prestigefylld nominering

Ett fåtal bord var utspridda på olika vackra lägen mitt ute i naturen. Gästerna kunde njuta av god mat och Oddbirds drycker i vackert inredda utomhusmiljöer, utan att vara i närheten av andra gäster.

Eventet med pop-up-restarangen Nowhere har hyllats och setts av miljontals människor världen över och är nu nominerat i det prestigefyllda Eventex Awards under kategorin Best Experience.

Idén föddes ur en vilja att få människor att tänka nytt och ompröva sina val.

Vi vill inspirera och bidra till en ”med eller utan”-kultur och ett annat sätt att förhålla oss till livet. Ett nytt sätt med bättre förutsättningar och bättre levnadsformer än alkohol, säger Moa Gürbüzer.

Vill få bort skammen

Genom att omfamna enkelhet och stillhet kunde platser som före pandemins begränsningar och restriktioner var ”ingenstans” – ”Nowhere” – plötsligt bli någonstans och någonting. En plats för att kanske göra en inre resa och hitta sig själv. Med andra ord som gjort för att servera vinhuset Oddbirds drycker som vill utmana synen på alkohol som något nödvändigt.

Moas vision är att alternativ utan alkohol ska finnas när folk får frågan om vad de vill dricka. Med eller utan alkohol ska vara lika naturligt som att fråga om man vill ha kaffe med eller utan mjölk.

När jag arbetade som terapeut var det många som berättade att de inte blev bjudna hem till folk för att de inte ville dricka alkohol. Om man anser att det är individens problem om hen inte kan hantera alkohol blir personen ofta väldigt ensam i problemet, säger hon.

Moas filosofi är att alkoholens baksida är ett problem som berör alla.

− Om vi slutar att exkludera personer och i stället hela tiden ställer frågan om man vill ha med eller utan alkohol så tar vi bort skammen för den som inte kan hantera alkohol. Och på det sättet kan vi få färre barn som far illa, säger hon.

Ökat drickande under pandemin

Moa menar att pandemin skapat problem för vissa som ökat sin alkoholkonsumtion. Hon tror att vi efter pandemin kommer att se personer som kommer att behöva mer vård för alkoholrelaterade problem.

− Många barn har farit illa. Därför har vi gjort extra insatser under pandemin för att hjälpa fler barn. Exempelvis har 13 000 barn fått någon som kan lyssna på dem via telefonsamtal och vi har sett till att 9 500 barn får gå på kollo. 

Vårda din vision

Oddbird är ett vinhus, men det är den sociala visionen som Moa hela tiden återkommer till. Så vilket är hennes bästa tips för marknadsföring?

− Arbeta långsiktigt. Var en soldat för din vision och anlita personer som står bakom den. Vi kan inte ha barn som far illa av alkohol. Det gör att vi får influensers som står bakom en värdering i stället för en produkt. Om man inte är som en vakt för sin vision så är man illa ute. Jag kan förändra livet för så många samtidigt och jag gör det för att förändra för barn som far illa, säger hon.