För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inställarnas inställning kräver omställning

Publicerad 16 dec 2021
Ät gott, se till att någon annan får äta gott eller hitta på något annat bra tillsammans med restaurangen ni hade planerat äta julbord på, skriver Eva Cooper.
Eva Cooper, regionchef på Företagarna.

Redan när det blev känt att nya restriktioner och rekommendationer skulle komma i början av december märkte många av landets restaurangföretagare av en effekt. Julborden, jul på bordet, jultallrik – allt vad det heter som det har planerats för i månader och som skulle kunna vara en välbehövlig boost efter ett komplicerat år, började avbokas.

Ingen gav ett julfestförbud på presskonferensen den 7 december, utan vi uppmanades att vara smarta och att undvika trängsel. Vi påmindes om att vi befinner oss i en pandemi. Verksamhetsutövarna uppmanades att se till att man i lokalerna kan hålla avstånd till andra sällskap.

Kreativiteten verkar ha försvunnit

Men reaktionen lät inte vänta på sig. Som en lavinvåg började avbokningarna trilla in, vissa gällde till och med sittningar som skulle ske samma dag. Nu började offentliga arbetsplatser, stora privata arbetsgivare, likväl som mindre sällskap och föreningar, ställa in. Och om vi julen 2020 var jätteduktiga på att hitta på roliga alternativ, med jultallrikar som skickades hem till de anställda ihop med presentkort att använda i den lokala handeln, verkar kreativiteten försvunnit julen 2021. Ja, det är klart att vi är trötta på pandemin nu, det var vi väl redan i mars förra året? Men de hastiga avbokningarna utan dialog med krögare drabbar de redan drabbade hårt. Och det handlar inte om några enstaka avhopp.

Telefonen började ringa ungefär tre minuter efter avslutad presskonferens. Tusen avbokningar på fem dagar; 700 avbokningar på en och samma dag. Berättelserna från krögare runt om i Sverige är många. Har man haft tur har man lyckats återanställa erfaren personal till julborden, men står med en situation där man riskerar att inte kunna fortsätta ha kvar dem. För den ekonomiska smällen är tuff. Det handlar om många hundratusentals kronor.

Ljuset från Dalarna

Likt Lucia som kommer med hälsning om julefrid finns det andra ljus i decembermörkret. Det finns avbokare som tänker till ett varv extra. Vi har väktarföretaget som med kort varsel ställde in julbordet, men insåg att restaurangen redan hade börjat tillaga maten. De bad därför om att få allt paketerat, en väktare hämtade maten och levererade till ett samlingsställe för kyrkornas sociala arbete. Andra ordnar med matpaket för avhämtning för personalen. Eller en utomhusträff, varför inte?

Och så har vi julborden och julshowerna i Dalarna där krögarna till och med har satt in extra sittningar för att intresset, även efter regeringens presskonferens, är skyhögt. Tack och lov, tänker jag när jag pratar med en av företagarna som driver en populär restaurang. I Dalarna var småföretagskonjunkturen under det senaste året den lägsta sedan Småföretagsbarometern började publiceras i mitten av 80-talet. Ett besöksnäringslän av Dalarnas typ drabbas extra brutalt när verksamheterna i princip haft ett näringsförbud.

Men hela landets krögare behöver att vi handlar mat av dem.

En krampaus, sa statsminister Magdalena Andersson, men det är inte samma sak som att hela livet ska sättas på paus. Ät gott, se till att någon annan får äta gott eller hitta på något annat bra tillsammans med restaurangen ni hade planerat äta julbord på.

Med en önskan om en frisk och god jul för oss alla, ställ inte bara in.

Fler nyheter från Företagarna