För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utsatta områden behöver fler poliser

Publicerad 24 aug 2021
För att företagare ska orka och våga driva sina verksamheter i utsatta områden är det avgörande med ökad lokal polisiär närvaro, enligt Företagarnas expert på brott mot företag.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

På tisdagseftermiddagen tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet Skärpta straff för brott i kriminella nätverk. Utredaren, hovrättspresident Anders Perklev, har haft i uppdrag att föreslå skärpta straff mot brott i kriminella nätverk samt skärpta straff mot dem som involverar unga i kriminalitet. 

− Det är välkommet att det presenteras fler konkreta åtgärder som syftar till att komma åt de kriminella nätverken. Efter sju år i regeringsställning finns det inget som indikerar att regeringens satsningar har lyckats vända den negativa utvecklingen, snarare tvärtom, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på brott som drabbar företag. 

Ett samhällsmisslyckande

Grupper med hotfulla personer som anser att de ”äger områden” och gängkriminella som mördar andra gängkriminella sprider otrygghet i delar av samhället. Flera oskyldiga personer som hamnat i vägen för sådana uppgörelser har fått sätta livet till. I somras sköts en polis till döds i Biskopsgården i Göteborg. Den misstänkte gärningsmannen är en 17-åring.  

− Otryggheten och kriminaliteten som drabbar de boende och företagare i landets utsatta områden är ett kapitalt samhällsmisslyckande, säger Pontus Lindström. 

pontus lindstrom rund 150px.png

I Företagarnas undersökning från våren 2021 uppgav var femte brottsutsatt företagare i storstäderna att han eller hon övervägt att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Det skulle leda till minskad sysselsättning och sämre samhällsservice.  

− Om företagen tvingas stänga riskerar det att spä på utanförskapet ytterligare och öka antalet personer som hamnar i kriminella miljöer. Närvaron av lokala välmående företag i de utsatta områdena den bästa trygghetsskapande och brottsförebyggande medicinen, säger Pontus Lindström. 

Fler riktiga poliser 

Det råder stor samsyn om att straffrättsliga skärpningar av det slag som presenterades på tisdagen är en del i de åtgärder som kommer behöva bli verklighet för att stävja kriminaliteten. Det är dock inte tillräckligt. Sverige har i dag färre poliser per capita i yttre tjänst än för fem år sedan och av de 5 000 polisanställda som anställts sedan 2016 är fyra av fem civilanställda. 

− För att företagare ska orka och våga driva sina verksamheter i de mest utsatta områdena är det helt avgörande med ökad lokal polisiär närvaro. Tyvärr går även där utvecklingen för långsamt, säger Pontus Lindström. 

Fler nyheter från Företagarna