headphones newspaper video-player

"Kriminaliteten slår mot jobben och investeringsviljan"

Jens Runnberg kommenterar på ledarplats i DN 11/8 Företagarnas rapport "Brott mot företagare" och varför tryggheten måste återställas för jobbens och företagandets skull.
Publicerad 11 aug 2021

Företagarnas rapport Brott mot företagare som kom tidigare i år visar att brottsligheten som drabbar företagare får allvarliga konsekvenser. 

Resultaten visar bland annat att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av bristande polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent på bara tre år. Andelen företagare som övervägt att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten ökat från 13 till 19 procent och allt fler företagare uppger att de avstår från att anmäla brotten till polisen eftersom det oftast inte leder till mycket mer än en nedlagd utredning. 

"Konsekvenserna är allvarliga och får följder för företagsamheten som sådan – för framtidstron, engagemanget och investeringsviljan. Det är viktigt att komma ihåg att många av medlemmarna i Företagarna är småföretag, som svarar för det mesta av jobbtillväxten i svensk ekonomi. Siffrorna i rapporten är anmärkningsvärda och måste sjunka in hos våra rättsvårdande myndigheter och ansvariga politiker", skriver Jens Runnberg, ledarskribent på Dagens Nyheter. Läs hela artikeln på DN:s ledarsida.

Läs mer om vilka åtgärder som Företagarna vill se genomförda för att minska brottsligheten.

Fler nyheter från Företagarna

Mindre bonus och mera malus

Lägre klimatbonus för laddhybrider och ett pristak för elbilar som kan få bonus är två av nyheterna när regeringen föreslår skärpta styrmedel av fordon.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter