För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Partiledarna glömde företagandet

Publicerad 9 sep 2020
Riksdagsårets första partiledardebatt blev en ganska förutsägbar föreställning. Dessvärre tog ingen chansen att förespråka förbättrad företagarpolitik.
Statsminister Stefan Löfven (S). Till höger talman Andreas Norlén. Bilden är från partiledardebatten i riksdagen i juni 2020. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

I den svenska demokratins hjärta pulserade två frågor fram och tillbaka under onsdagens partiledardebatt. Coronakrisen och brottsligheten. Om pandemin byggt samförstånd i kammaren så har gängkriminaliteten seglat upp som den stora stridsfrågan.

Gängkriminalitet i fokus

Moderatledaren Ulf Kristersson ställde regeringen till svars för brist på åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten och fick uppbackning av både kristdemokraternas ledare Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Statsminister Stefan Löfven svarade med att berätta om straffskärpningar och polissatsningar. Både Liberalernas Johan Pehrson – som tar debatterna eftersom partiledaren Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen – och Centerpartiets partiledare Annie Lööf betonade brottsbekämpning, men utan udden riktad mot regeringen.

Företagen frånvarande

Riksdagens talman Anders Norlén fick rycka in några gånger för att hålla debatten på riksplanet, när vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, som gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen, ville kritisera borgerligt styrda kommuner och SD-styren. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, som även hon snart kliver av politiken, lyfte främst klimatfrågan. Det var med andra ord en riksdagsdebatt enligt kända mönster.

− Företagarfrågorna fick på tok för lite utrymme i partiledardebatten. Om vård och omsorg ska stärkas och om polis och rättsväsende ska kunna bekämpa den grova brottsligheten – som även hämmar företagandet – krävs resurser. De resurserna kommer i stor utsträckning från små och medelstora företag som just nu har det tufft, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Lyft företagandet

Anförandena och replikerna framme vid podiet snuddade undantagsvis vid sänkta arbetsgivaravgifter, moderniserad arbetsrätt och vikten av att minska arbetslösheten, men fokus skiftade snabbt bort igen från allt som har med företagens villkor och ekonomin i stort att göra.

− Krispaketen tidigare i år visar att våra politiker kan kavla upp ärmarna om de vill. Det finns tre konkreta hinder för en stark återhämtning och de är skattebördan som ligger som en våt filt över företagen, kostnaderna för att anställa som håller tillbaka jobbskapandet och det växande berget av regelkrångel som tar fokus från kärnverksamheten, säger Daniel Wiberg.

Fler nyheter från Företagarna