För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Närmast stötande hur krispaketen uteslutit enskild firma"

Publicerad 4 sep 2020
Sverige går okej ekonomiskt, krispaketen har varit varierande i sin träffsäkerhet, men enskild firma är en grupp som missats, kunde vi konstatera i Företagarna LIVE 4 september.

Läs  även: 

Företagarna välkomnar förlängt omställningsstöd: helt nödvändigt

Äntligen stöd till enskild firma

Sverige mår helt okej ekonomiskt. Det menade Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkring som var en av gästerna i Företagarna LIVE - Bokslut över ett halvår av kris där coronapandemins verkan på företagande och ekonomi diskuterades.

Se hela sändningen här

– Det är väldigt tidigt att säga hur okej, men vi ser en bred återhämtning på flera faktorer. Vi har klarat oss bättre än de som haft totala lock downs. Vi kan också se att de med lock downs drabbats av den andra eller tredje vågen av corona. Jag hävdar och tror fortfarande att det är rätt strategi även om det är lite tidigt att avgöra säkert, sade hon i programmet.

Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, deltog också i diskussionen. Han konstaterade att de olika krispaket som lanserats varit varierande i sin träffsäkerhet, men instämde i att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser.

– Vissa har varit väldigt träffsäkra i tidiga skeden av krisen när det behövdes likviditetsstöd, anstånd med skatt och korttidspermittering och när man lyfte sjuklöneansvaret. Samtidigt har vissa andra, senare, stöd varit begränsade och ganska krångliga och en del grupper har helt lämnats utanför.

Långt ifrån tillräckligt stöd till enskild firma

Startups och enskilda firmor är två sådana grupper som på olika sätt inte kunnat ta del av alla krisstöd. Långt ifrån tillräckligt har gjorts för dessa företagare, menade Patrick Krassén.

– Tittar man på enskild näringsverksamhet är det närmast stötande hur lite som har gjorts för den här gruppen. Det är Sveriges vanligaste bolagsform men det är också så att bolaget och individen hänger ihop när man är enskild näringsidkare. Då drabbas också den enskildas ekonomi mycket hårdare, speciellt när de inte haft möjlighet att ta del av de här stöden. Det har också inneburit en extra stor osäkerhet inför framtiden för dessa företagare.

För att återstarta Sverige krävs en klassisk företagarvänlig politik, menade Patrick Krassén.

– Vissa stöd kan behöva fortsätta finnas mot en del grupper, men i grunden handlar det snarare om sådant som att göra det enklare och billigare att anställa, ge mer incitament till investeringar och göra det mer attraktivt att vara företagare. Det innebär en hållbar utveckling som ger riktiga jobb. 

Alexandra Stråberg efterfrågade åtgärder som har att göra med arbetsmarknaden.

– Vi har en 572 000 ungefär korttidspermitterade och en hög arbetslöshet och vi vet inte vad som kommer hända med dem. Vi behöver satsningar på arbetsmarknaden, omställning, utbildning och hjälp. 

monika.PNG

Svar på frågor om hur man bokför krispaketen

Programmet inleddes med en frågestund med Monika Lindberg, affärsrådgivare på Grant Thornton som svarade på tittarfrågor om hur krispaketen ska bokföras. Något som många företag nu ska göra för första gången.

Omställningsstödet och permitteringsåtgärderna är de två frågor som genererat överlägset mest frågor från Grant Thorntons kunder, berättade Monika Lindberg.

–  De här stöden har krävt åtgärder som det inte finns system för på marknaden. Det har krävts mycket arbete för att räkna ut och ta fram underlag för de här stöden och det kommer mycket följdfrågor.

Se alla frågor och svar om bokföring av krispaketen i LIVE

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna