Att det i tisdags den 3 november hölls presidentval i USA har knappast undkommit någon. I nuläget ser det ut som om Biden vinner valet och därmed kommer att bli USA:s 46:e president. Men vad betyder det för Sverige och svenska småföretag?
Den första och kanske mest betydande skillnaden är att en av USA:s mest ifrågasatta och politisk oförutsägbara presidenter Donald Trump får lämna Vita huset. Med honom avslutas också en mandatperiod som präglats av ökad osäkerhet i den internationella handels- och säkerhetspolitiken. Med konfrontativ retorik, ofta genom Twitter, har Trump hållit det samlade världssamfundet på tårna som tillsammans med media ständigt tvingats tolka hans diverse utspel i högt som lågt. Inom en rad områden, inte minst internationell handel, har Trumps politik fått stora konsekvenser, också för svenska företag.
1. Ytterligare skattesänkningar som driver på tillväxten, här ska man dock komma ihåg att USA redan i nuläget har en mycket omfattande statsskuld, varför utrymmet delvis är begränsat. Dessutom är USA relativt sett en mindre exportmarknad för många svenska företag, EU:s inre marknad är betydligt viktigare.
2. Avregleringar – framförallt inom energisektorn. Trump har varit en tydlig motståndare till diverse miljöreglering. Personligen har jag dock svårt att se en uppsida för svenska företag med detta, eftersom svenska företag ofta är världsledande inom miljöteknik och därmed snarare gynnas av vissa typer av miljöregleringar.
Han blir USA:s 46 president
Den stora frågan, som vi nu alltså inte får svar på, är om en andra mandatperiod med Trump blivit ännu galnare än den första. En utveckling som få hade gynnats av och än färre velat se, inte ens de amerikanska väljarna som synes.
Nu blir det alltså Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr., född 20 november 1942 i Scranton, Pennsylvania som blir USA:S 46: president. Till skillnad från Trump är Biden en erfaren politiker, han var USA:s vicepresident under Barack Obamas presidentperiod 2009–2017. Biden anses vara en mitten- eller högerorienterad demokrat. Till skillnad från Trump är han engagerad i kampen mot global uppvärmning och menar att handel med utsläppsrättigheter är ett viktigt verktyg för detta ändamål. Han förespråkar en skärpning av vapenlagarna liksom för hatbrott. Biden har även engagerat sig i välfärdsfrågor och var delaktig i genomdrivandet av Obamas sjukvårdsreform, Affordable Care Act. På många sätt representerar har en mer traditionell svensk politik, än vad som kan sägas om Trump.
Handels- och säkerhetspolitiken kommer nu troligen delvis att läggas om. Den hårda konfliktsökande stil som kännetecknat Trump-administrationen har inte gynnat internationell handel, så det är bra. På sikt finns mycket som behövs göras och USA:s roll i världshandeln är avgörande. Inte minst gäller det handelsrelationerna med Kina, relationer som direkt och indirekt spiller över på EU och Sverige. I synnerhet handlar det om cybersäkerhet och den typen av frågor. Även världshandelsorganisationen WTO behöver reformeras och där behöver USA bidra i högre grad än hittills. För ett litet export- och importberoende land som Sverige, med företag högt upp i de globala värdekedjorna är just handelsfrågorna av stor vikt. Det är genom USA:s påverkan på världshandeln som svenska småföretag påverkas mest av vad som händer i USA.
På kort sikt kan det givetvis också vara en del valutaeffekter. Så för de företag som handlar med dollar kan det vara värt att vara lite extra uppmärksam.
Världens näst största ekonomi påverkar alla
Oavsett vem som sitter i vita huset kan det vara värt att påminna sig om att USA är världens näst störts ekonomi, efter Kina. USA är EU:s viktigaste exportmarknad och Sveriges viktigaste exportmarknad utanför Europa. Svensk export till USA uppgår till cirka 90 miljarder kronor årligen. Stockholm, Västra Götaland, Södermanland, Skåne, Västmanland, Östergötland och Uppsala län är de svenska regioner som har störts varuexport till USA. Minst har Jämtland, Dalarna, Västernorrland, Halland och Värmland.
USA är också världsledande när det gäller innovation och forskning – det vill säga för utveckling – och direktinvesteringar från USA till Sverige bidrar till teknikspridning och ökad konkurrens. Det som påverkar den amerikanska ekonomin, påverkar alltså även oss. För företag som själva har direkt handel med USA är denna påverkan givetvis uppenbar, men även andra svenska företag, underleverantörer till svenska storföretag, påverkas indirekt. På sikt påverkas vi alla mer eller mindre, genom ekonomi, konst och kultur, av vad som händer i USA – the land of milk and honey.