För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sverige behöver ett starkt EU

Företagarna vill se ett framtida EU som fokuserar på sina kärnområden: fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital.

Den 9 maj är Europadagen, till minne av den banbrytande Schumandeklarationen, början till dagens Europeiska Union. Sverige stod länge utanför samarbetet, med hänvisning till det kalla krigets neutralitetspolitik. Numer är Sverige en naturlig del av unionen och den tjänar oss väl. Statsminister Stefan Löfven har rätt när han på Dagens Nyheters debattsida i dag skriver att ”ett välfungerande EU är avgörande för ekonomi, jobb och välfärd också i Sverige.”

Det är lätt att uppleva EU som en tungrodd och byråkratisk koloss som i många fall tycks ha tappat kontakten med medborgarna. Men EU blir vad vi gör organisationen till. Storbritannien har tråkigt nog valt att träda ur unionen, men den segdragna och för Storbritannien kostsamma Brexitprocessen har visat vilka värden som ett medlemskap har och hur sammanflätade de europeiska länderna är, politiskt och ekonomiskt. Ett starkt Europa är synonymt med ett starkt EU.

EU är ett fredsprojektdanielwiberg rund (3).png

I grund och botten handlar EU-samarbetet om att tillhöra en gemenskap för fred. En gemenskap som tror på fri handel mellan medlemsländerna och lika villkor för företag och medborgare att röra sig och verka i Europas länder. Just nu är mycket att detta satt på undantag för att bromsa smittspridningen av coronaviruset, men precis som länder förr eller senare kommer att kunna öppna upp igen kommer EU-samarbetet att återkomma till en vardag igen.

Företagarna vill se ett framtida EU som fokuserar på sina kärnområden: fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital. I samband med valet till Europaparlamentet i fjol sammanställde vi på Företagarna en plattform med de frågor som vi prioriterar i EU. Läs den här:

Företagarna uppmanar: ”Satsa på den fria rörligheten – det är bra för svenska företag”.

Taggar
Riks Krönika
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.