Efter tio månader av frostiga förhandlingar nådde Storbritannien och EU ett avtal på julafton. Därmed avvärjdes hotet om att Storbritannien skulle krascha ut ur unionen på nyårsafton, med svåröverblickbara följder.

Handelsavtal handlar i vanliga fall om att parterna integrerar sina ekonomier. Det udda med Brexit är att förhandlingarna handlat om att parterna tvärtom distanserar sina ekonomier från varandra. För den brittiska regeringen är ledorden suveränitet och att ta tillbaka kontroll. Faktum kvarstår dock att EU är Storbritanniens största handelspartner och att den brittiska ekonomin därmed är fortsatt starkt beroende av relationen till EU.

Ett viktigt avtal

Företagarna välkomnar att förhandlingarna kröntes av framgång, även om det är olyckligt att skilsmässan behöver äga rum.

− Det är glädjande att parterna till slut kunde nå en överenskommelse. Ett avtal är alltid bättre än inget avtal, men även det mest genomgående frihandelsavtalet någonsin kommer inte i närheten av handelsrelationerna som den inre marknaden erbjuder, säger Theresa Ryberg, Företagarnas expert på handel och exportfrämjande.Theresa Ryberg.jpg

För svenskt vidkommande har det varit särskilt angeläget att få ett avtal på plats, eftersom Storbritannien är en av de viktigaste nationella marknaderna för svensk handel.

− Det kommer att bli krångligare och dyrare att handla med Storbritannien. Det är ungefär 6 000 svenska företag som handlar med Storbritannien och runt 70 000 svenska jobb som direkt berörs av den handeln. Nu får de i alla fall med kort varsel något att förhålla sig till, säger Theresa Ryberg.

Vad händer nu?

Avtalet väntas börja gälla provisoriskt vid midnatt den 1 januari, Brysseltid, då övergångsperioden upphör.

På måndagen gav medlemsländernas EU-ambassadörer sina provisoriska godkännanden till avtalet. På onsdagsförmiddagen hade samtliga medlemsländers regeringar godkänt avtalet och det undertecknades av kommissionens odförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. 

Europaparlamentet kommer inte att hinna behandla avtalet på så kort varsel, utan gör det retroaktivt under början av 2021. Dock kommer frihandelsavtalet ändå tillämpas provisoriskt fram tills den sista februari 2021, för att säkra övergången.

På den brittiska sidan röstade de båda kamrarna i parlamentet igenom avtalet under onsdagen och både premiärminister Boris Johnson och den brittiska drottningen har nu undertecknat avtalet.

− Brexit-processen har präglats av oräkneliga turer sedan folkomröstningen 2016, men allt tyder på att avtalet verkligen kommer att gå i lås nu, utan nya överraskningar. Det är lite av ett mirakel att förhandla fram ett frihandelsavtal på tio månader. Det brukat ta flera år, säger Theresa Ryberg.

Vad har parterna enats om?

Trots att det är ett omfångsrikt avtal på drygt 1 200 sidor kvarstår flera områden där parterna måste arbeta fram den framtida relationen. Det gäller inte minst villkoren för den i Storbritannien så viktiga finanssektorn. Med det sagt har parterna nått en bred överenskommelse som sträcker sig över mer än handel. Utöver detta frihandelsavtal kvarstår det tidigare Withdrawal Agreement för att fortsatt skydda medborgarnas rättigheter samt säkra den irländska lösningen.

Avtalet handlar om både handel och övrigt samarbete och består av tre delar:

  • Frihandelsavtal
  • Avtal om styrning och tvistelösning
  • Partnerskap för medborgares säkerhet

Frihandelsavtalet

Storbritannien lämnar den inre marknaden och EU:s tullunion. Det nya avtalet innebär att det inte blir tullar och importkvoter mellan EU och Storbritannien. Däremot ställs kvar på ursprungsregler och det kommer att bli tullprocedurer och -formaliteter.

Avtalet innehåller olika bestämmelser för vad som framgent gäller för en rad olika områden: regler för dataskydd, samarbete och regleringar inom energiområdet, fiskevattensfrågor, konkurrensbestämmelser, regler för statsstöd, skattetransperens och vad som gäller för transporter. En viktig princip är att det ska råda en jämn spelplan, även om parterna fattar självständiga beslut.

Avtalet innehåller även överenskommelser om hur de sociala trygghetssystemen ska samordnas och vilka EU-program som Storbritannien kommer att fortsätta delta i.

Styrning och tvistelösning

För EU har det varit viktigt att säkerställa rättvis konkurrens. För Storbritannien har det varit viktigt att inte bli underställd prövningar i EU-domstolen. Om det uppstår tolkningstvister om avtalets efterlevnad kommer därför ett gemensamt partnerskapsråd behandla dem. För det finns bindande mekanismer för efterlevnad och tvistlösning. Båda EU och Storbritannien kan vidta åtgärder vid överträdelser av avtalet.

Partnerskap för medborgares säkerhet

Storbritannien får inte längre tillgång till uppgifter i Schengens informationssystem (SIS II) som bland annat innehåller information om eftersökta personer. Däremot fortsätter Storbritannien samarbetet med de rättsvårdande myndigheterna Europol och Eurojust och nya former för samarbete i syfte att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism ska införas.

Vad ska företagare tänka på?

Den fria rörligheten på den inre marknaden och tullunionen syftar till att avlägsna alla hinder för handel mellan länderna som ingår i EU. Att Storbritannien lämnar unionen innebär ofrånkomligen nya begränsningar.

− Avtalet innehåller inte kvoter och tullar, men det innebär inte att det går att handla som vanligt. Storbritannien blir ändå, från och med midnatt svensk tid, den 1 januari 2021, ett tredjeland. Det blir en stor förändring som alla företag måste anpassa sig till, säger Theresa Ryberg.

Visum

För att resa till Storbritannien gäller inte längre EU:s fria rörlighet. Svenska medborgare, liksom övriga EU-medborgare, måste uppfylla specifika krav för att få arbeta eller studera i Storbritannien. Det kommer dock att gå att besöka Storbritannien i upp till sex månader utan visum. Mer information om Storbritanniens poängbaserade immigrationssystem finns på denna brittiska informationssida

Tullbestämmelser

Eftersom Storbritannien blir ett land utanför EU kommer nya krav på tullhantering för import och export. Svenska företag som saknar Eori-nummer kommer inte att kunna exportera eller importera varor från Storbritannien. Eori står för "Economic Operator Registration and Identification" och är ett unikt registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet utanför EU. Man ansöker kostnadsfritt om Eori-nummer på Tullverket.

Det finns även andra tillstånd som kan vara aktuella att inneha för att kunna fortsätta handla med Storbritannien, beroende på vilken verksamhet företaget bedriver. Det kan handla om tillstånd från Jordbruksverket eller Livsmedelsverket.

Kompetens för tredjelandshandel

Storbritannien blir ett tredjeland. Det leder till merarbete i form av administration och regelefterlevnad. Det påverkar även skattefrågor. Därför är det viktigt att se till att företaget har tillgång till rätt kompetens för allt från tulldeklarationer till kontakter med brittiska skattemyndigheter. Det kan vara lämpligt, beroende på hur mycket och hur regelbundet ett företag handlar med Storbritannien, att antingen anställa eller anlita extern kompetens. Att deklarera fel i tullen (som till exempel fel ursprung för en vara) kan leda till allvarliga konsekvenser för företaget.