För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fjällvatten inte gott nog för myndigheterna

Publicerad 18 mar 2018
Vattnet på Kebnekaises fjällstation innehåller mindre fluor än Ramlösa, men lite mer än Livsmedelsverkets gränsvärde. Nu ställer myndigheterna krav på dyra reningsåtgärder, i stället för att ge fjällstationen dispens.
Kebnekaises fjällstation har för hög fluorhalt i vattnet, men det är lägre än i en Ramlösa. Foto: Dag Lindgren.

Svenska Turistföreningens fjällstation vid Kebnekaise beskrivs som en trygg oas mitt ute i den lappländska fjällvärlden. Nästan två mil från närmsta väg och vid foten av Sveriges högsta berg är STF-stationen en besöksmagnet för alla vandrare som trivs på vidderna eller siktar på att bestiga bergets toppar. Men det finns en sak som stör idyllen. Livsmedelsverkets gränsvärden för fluor.

Mindre fluor än i Ramlösa

Fluorhalten varierar beroende på typen av berggrund. Vattnet på fjällstationen kommer från en borrad brunn. Det har en fluoridhalt på 1,9 milligram per liter. Det är högre än Livsmedelsverkets föreskrifter som säger att dricksvattnet är olämpligt om fluorhalten är över 1,5 milligram per liter. Kiruna kommun, som är tillsynsmyndighet, kräver permanenta åtgärder.

– För vanliga vandrare är det här inget problem. Fluorhalten är lägre än i en flaska Ramlösa. För mycket fluor kan vara skadligt för små barn, men det är få småbarn som kommer till stationen och det finns också speciella fluoridfilter på vissa kranar för dem som behöver det och skyltar som informerar om vattnet, säger STF:s fastighetschef Bengt Lind.

Ingen hälsofara

Det finns alltså en lösning som fungerar. Men specialla filter är dock inte tillräckligt enligt myndigheterna. Kiruna kommun har varit aktiva i sin tillsyn och fjällstationens vatten ligger över gränsen, om än inte med mycket. Kommunen är tydlig med att man inte riskerar att bli sjuk om man dricker av vattnet, men att små barn kan få fluorfläckar på tänderna.

STF har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Uppsala. Om de inte får dispens behöver fjällstationen byggas ut för att rymma ett nytt reningsverk som måste köpas in och driftsättas. STF:s fastighetschef Bengt Lind bedömer det vara en sjusiffrig investering sammanlagt. Dessutom ska personalen på stationen utbildas för att kunna hantera ett sådant reningsverk.

– Jag tycker att detta är myndighetskrångel av rang. Vi är ju en fjällstation, inte en restaurang i staden. Vi får se vad som händer, men vi ligger så nära gränsvärdet att det borde gå att lösa på annat sätt. Nu väntar vi på utslaget från förvaltningsrätten, säger Bengt Lind.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Fler nyheter från Företagarna