Syskonen rensar havs-och kustlinjer med armband

Skräpet som CleanSea samlar in består till största delen av engångsplaster som plastflaskor, påsar och förpackningar samt en hel del kasserade fiskeredskap som nät, rep och handskar. Affärsidén möjliggörs av försäljning av deras CleanSea-armband. För varje köpt armband kan företaget ta bort ett kilo skräp från havet.
Vi ringde upp Lukas och Mikaela Julher för att få svar på vad som gjort att de lyckats med sitt företagande.
-Stort grattis till utmärkelsen Årets Unga Företagare Örebro län, vad var det egentligen som fick er att välja företagandet?
-Vi har sen barnsben spenderat våra somrar med familjen i Bohuslän. Vi har gått på promenader längs den vackra kustlinjen, badat, fiskat efter krabba och makrill. Vi har snorklat för att utforska det fascinerande marina djurlivet, vi älskar helt enkelt havet. Vi har sett hur en hel del plast som spolats upp längs kustlinjen.
-Visste ni att det spolas upp fem badkar med plats på Bohusläns kustlinje varje timme?
-Visste ni att det spolas upp fem badkar med plats på Bohusläns kustlinje varje timme? Det har förödande konsekvenser för havets naturliv och det ville vi vara med att förändra!
Startskottet gick genom UF-företag som syskonen nu driver som aktiebolag på helt. CleanSeas affärsidé är att möjliggöra för alla som vill att göra skillnad för Sveriges hav och djurliv.
CleanSea har hittills rensat 25000 kilo plast ur havet. Foto: CleanSea
- Bara genom att sälja ett CleanSea armband kan vi ta bort ett kilo havsskräp från västkusten. Att ta bort 100 gram plast ur havet kan vara tillräckligt för att rädda en havsfågel och 500 gram kan vara tillräckligt för att rädda en säl.
-Vad tror ni är främsta skälet till er framgång?
-Vi är jobbar hårt med lika delar passion och envishet. Vi har trott stenhårt på vårt koncept och att vi kan bygga detta företag till något stort. Det har varit tufft och fullt av utmaningar.
-Vi är otroligt stolta över att vi hittills fått bort 25 000 kilo plast från havet. På resan har vi dessutom städat 200 vikar längs Sveriges kust.
-Vi är otroligt stolta över att vi hittills fått bort 25 000 kilo plast från havet. På resan har vi dessutom städat 200 vikar längs Sveriges kust.
-Vilka av era egenskaper ser ni som avgörande?
-Vi ger aldrig upp! Det är vad som tagit oss igenom utmaningar. Vi har alltid idéer och fokuserar på lösningar. Vi har i grunden en positivitet och mycket energi som vi vill sprida. Det skapar en atmosfär i vår Community som gör att många vill hänga med, bidra och hjälpa oss göra större skillnad.
CleanSea vill satsa vidare med målet att år 2027 kunna ta upp 200 000 kilo plast från Sveriges hav men tankarna på att sprida affärsmodellen till fler delar av världen finns.
-Kan ni dela med några råd till den som vill vinna Årets Unga Företagare i framtiden?
-Ja absolut! Gör dig så synlig som möjligt tidigt på din företagsresa. Genom att nå ut till många har det dykt upp många stora möjligheter som vi inte kunnat förutse. Lägg tid på att planera för hur du vill utveckla företaget. Ta inte varje dag som den kommer, utan gör en långsiktig plan och jobba konstant med att bli bättre och effektivare. Tid är din mest begränsade resurs, lägg den och ditt fokus på vad som faktiskt bidrar till värdebyggande och utveckling i företaget, vad som tar dig närmare det långsiktiga målet. Man måste vara beredd att gå all in.
-Har man stora mål, får man vara beredd att göra stora arbetsinsatser. Utan hårt arbete går det inte.
-Stort tack Lukas och Mikaela och lycka till i Sverigefinalen av Årets Unga Företagare den 14:e oktober 2022!