För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Optimism kantad av oro - så känner företagarna efter pandemiåret

Publicerad 21 okt 2021
Företagarna i Örebro län och Värmland är generellt optimistiska för framtiden. Samtidigt är det många som känner en viss oro inför de tillväxthinder som kan komma att bromsa verksamhetsutvecklingen, skriver Dagens Industri.

Trots att det pågått en pandemi så har antalet Gasellföretag, det vill säga små snabbväxande företag, enbart minskat med marginaler i Örebro län. Förra året var det 15 gaseller och i år är 14, något som Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv Örebro län, ser som väldigt positivt, skriver DI.se.

- Det är ju förstås glädjande och jag tror att det är bevis för att näringslivet i Örebro är väldigt diversifierat med starka företag i många olika branscher. Det är förstås en stor fördel när vi genomgår olika typer av kriser, säger Karl.

Positiv just nu-känsla

Karl Hulterströms uppfattning är att Svenskt Näringslivs medlemmar i stort är optimistiska men att det finns en viss oro:

- Överlag har jag en positiv just nu-känsla. Men det finns dock orosmoln kopplade till elförsörjning, risk för cementbrist och stora svårigheter att hitta kompetens som kräver snabba och kraftfulla åtgärder, säger han. 

I Värmland ser det dock annorlunda ut. Länet hade tidigare år 16 Gaseller men i år har antalet sjunkit till 11, en siffra som inte är helt chockerande menar Eva Cooper, regionchef Företagarna Värmland och Örebro län:

- Vi var beredda på att småföretagskonjunkturen skulle sjunka i skenet av pandemin vilket både vår egen Småföretagsbarometer och ett minskat antal Gasellföretag i länet vittnar om, säger hon till tidningen. 

Behöver röja bort de största tillväxthindren

Eva Cooper ser bara att det finns en lösning på problemet och det är att ta a ett rejält krafttag :

- Nu gäller det att röja bort de största tillväxthindren. Bristen på lämplig arbetskraft bromsar och är särskilt alarmerande inom besöksnäringen som ju haft väldiga utmaningar under pandemin, säger Cooper avslutningsvis till tidningen.

Fler nyheter från Företagarna