podcast news play företagaren I media förmån

Optimism kantad av oro - så känner företagarna efter pandemiåret

Företagarna i Örebro län och Värmland är generellt optimistiska för framtiden. Samtidigt är det många som känner en viss oro inför de tillväxthinder som kan komma att bromsa verksamhetsutvecklingen, skriver Dagens Industri.
Publicerad 21 okt 2021

Trots att det pågått en pandemi så har antalet Gasellföretag, det vill säga små snabbväxande företag, enbart minskat med marginaler i Örebro län. Förra året var det 15 gaseller och i år är 14, något som Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv Örebro län, ser som väldigt positivt, skriver DI.se.

- Det är ju förstås glädjande och jag tror att det är bevis för att näringslivet i Örebro är väldigt diversifierat med starka företag i många olika branscher. Det är förstås en stor fördel när vi genomgår olika typer av kriser, säger Karl.

Positiv just nu-känsla

Karl Hulterströms uppfattning är att Svenskt Näringslivs medlemmar i stort är optimistiska men att det finns en viss oro:

- Överlag har jag en positiv just nu-känsla. Men det finns dock orosmoln kopplade till elförsörjning, risk för cementbrist och stora svårigheter att hitta kompetens som kräver snabba och kraftfulla åtgärder, säger han. 

I Värmland ser det dock annorlunda ut. Länet hade tidigare år 16 Gaseller men i år har antalet sjunkit till 11, en siffra som inte är helt chockerande menar Eva Cooper, regionchef Företagarna Värmland och Örebro län:

- Vi var beredda på att småföretagskonjunkturen skulle sjunka i skenet av pandemin vilket både vår egen Småföretagsbarometer och ett minskat antal Gasellföretag i länet vittnar om, säger hon till tidningen. 

Behöver röja bort de största tillväxthindren

Eva Cooper ser bara att det finns en lösning på problemet och det är att ta a ett rejält krafttag :

- Nu gäller det att röja bort de största tillväxthindren. Bristen på lämplig arbetskraft bromsar och är särskilt alarmerande inom besöksnäringen som ju haft väldiga utmaningar under pandemin, säger Cooper avslutningsvis till tidningen.

Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.