För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Tillsammans är vi starka

Företagarnas kontakter med regionledningar och länsstyrelser påverkar genom att vi alla knyts samman i olika nätverk och kan påverka företagsklimatet, skriver Eva Cooper i en krönika.
Eva Cooper, regionchef Mellansverige, Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

Jag brukar ofta prata om att Företagarna är både Sveriges största och Sveriges närmaste företagarorganisation, vi är en företagarfolkrörelse. Och det ligger mycket i det. Att vi arbetar lokalt, med våra 240 lokalföreningar från norr till söder, regionalt och nationellt ger oss en enorm styrka som osökt leder tanken till mantrat: tillsammans är vi starka.

För en tid sedan samlade landshövding Maria Larsson och regionrådet Irén Lejegren näringslivet i Örebro län. Jag deltog som representant för Företagarna och poängterade hur regeringens, regionens och kommunernas olika stödåtgärder absolut varit behjälpliga för stora delar av näringslivet under pandemin, men att de flesta insatser tyvärr redan löpt ut. Det finns naturligtvis en bortre tidsgräns för samtliga stödåtgärder men inte för de restriktioner som gör att många företag fortfarande är förbjudna att utöva sin verksamhet.

De lokala perspektiven blir rikspolitik

Efter mötet intervjuas Larsson och Lejegren i Nerikes Allehanda och poängterar då mycket riktigt att stödpaketen som regeringen delat ut har kommit till stor hjälp men att det finns en oro över tidsbegränsningen och att pengarna kommer att ta slut.

– Många av de riktigt små företagen, med små marginaler, börjar bli oroliga för att stöden är tidsbegränsade. Det är en av de saker vi har med oss upp till den nationella nivån, sa Lejegren i intervjun.

Någon dag senare kom beskedet från regeringen att omställningsstödet skulle förlängas till månaderna maj, jun och juli 2020. Naturligtvis var det inte detta möte allena som bidrog till en förändring, vi är många som redan när omställningsstödet presenterades vid Valborg påtalade att det är för kort. Men det handlar om många bäckar små. Företagarnas kontakter med regionledningar och länsstyrelser påverkar genom att vi alla knyts samman i olika nätverk. Tillsammans med annan opinionsbildning gör sådana här samtal skillnad, de lokala och regionala perspektiven blir rikspolitik.

Under vintern kommer vi på Företagarna genom Näringslivets regelnämnd bege oss ut på en turné i Sverige som tar upp de här skillnaderna.

Olika förutsättningar i landet

Men det lokala och det regionala har även ett stort värde av egen kraft. Jag brukar jämställa det med hur det ser ut i en valstuga, där du ska lämna valsedlar för kommun-, region- och riksdagsvalet. De flesta frågor som berör människor allra mest i vardagen beslutas på den kommunala nivån, men ändå pratas det mest om riksdagsvalet!

Det är skillnad att driva företag i olika delar av Sverige, dialog mellan politiker och företagare ser olika ut, och tolkningar kring hur en kommunal handläggare kan agera ser helt olika ut. Under vintern kommer vi på Företagarna genom Näringslivets regelnämnd bege oss ut på en turné i Sverige som tar upp de här skillnaderna. Mellan den billigaste och den dyraste kommunen skiljer det så mycket som 234 000 kronor i avgiftskostnader för vad ett företag kan komma att behöva betala för ett bygglov. 234 000! Och skillnaderna mellan olika delar av landet bara ökar.

Jag häpnar. Och kavlar upp ärmarna.

Ärmarna behöver vara där. Uppkavlade. Inte minst nu under pandemin behöver vi ständigt påminna om att om företagen mår bra, då mår till exempel Falun bra. Hur stor del av de kommunala skatteintäkterna som kommer från småföretagen och deras anställda, till exempel 1,2 miljarder kronor i Gävle. Att det skapas välfärd och jobb genom företagen. Och att det dessutom är en stöld från landets medborgare att slösa bort skattemedel, som en tidigare socialdemokratisk minister ska ha sagt.

Tillsammans är vi starka. Tillsammans driver vi på för ett bättre Sverige.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.