100-årsfest, kriser och många nya idéer – så har året varit för Företagarna
Publicerad 24 jan 2023
Ulrika Fransson, ordförande för Företagarna Alvesta ser tillbaka på året som gått och blickar framåt i en intervju med Smålandsposten.

Ulrika Fransson som är ordförande för Företagarna i Alvesta blickar tillbaka på året som gått och berättar om vad de har på gång 2023.
100-årsfest, kriser och många nya idéer – så har året varit för Företagarna
Krig, energikris och ökad inflation. Det är vad som präglat året för det lokala näringslivet.
– De har fått se sina kostnader höjas brutalt, säger Ulrika Fransson, ordförande för Företagarna i Alvesta.
ALVESTA Alvesta 2023 är en serie av intervjuer med intressanta personer i kommunen som berättar kring deras planer och tankar för kommande år.
I den här intervjun träffar Smålandsposten Ulrika Fransson, ordförande för Företagarna i Alvesta.
Hur sammanfattar du året 2022?
– Valet dominerade första halvan av året. Vi försöker alltid driva ett påverkansarbete inför val. Det är viktigt så att de som sitter vid makten tittar extra till små och medelstora företag för att få ett välmående näringsliv i kommunen. Andra delen av året har präglats av krig, energikris, ökad inflation och ökade drivmedelspriser.
Vad minns du speciellt från året?
– I oktober hade vi en energikväll tillsammans med Energikontoret Sydost där de inför kvällen hade gjort fallstudier på tre industrier i Alvesta. Det kommer nu att mynna ut i ett nätverk som kommer att drivas vidare. Samtidigt har vi satsat på en e-handelsskola som lockar en annan typ av företagare. Vi fick hit Arne B Andersson, som är en av de främsta inom e-handel. Nu i början av året ska vi ha steg två i e-handelsskolan.
Fanns det ett intresse för det?
– Det var ingen stor grupp som kom, men det kom folk från Ljungby och Växjö med. Det var kanske 13–14 personer men de hade alla ett aktivt intresse för det och låg antingen i startgroparna eller hade redan e-handel och önskade växa och bli bättre.
Vad har ni på gång inför 2023?
– Vi har en ständig dialog med kommunen för att förbättra villkoren för att ha sitt bolag just här i Alvesta. Något som vi önskar inför 2023 är att det startas ett näringslivsråd, som finns i flera kommuner. Det är en plattform där politiker, tjänstemän och folk från näringslivet möts.
Det finns redan ett vd-råd i Alvesta, vad är skillnaden?
– Ett vd-råd är en annan konstellation och de har olika teman när de träffas. Men i ett näringslivsråd kan representanter från flera olika branscher, politiker och tjänstemän mötas.
Vad skulle man kunna diskutera där?
– Ibland finns det avgifter för företagare som kostar mer att administrera än vad det ger. Det är sådant vi kan ta upp i rådet och diskutera hur det kan bli bättre.
Ni firade 100-årsjubileum i år med.
– Det gjorde vi i juni och det var en stor händelse. Då var det fest med buller och bång på Tyrolen. Det var trevligt och uppskattat. Vi är faktiskt en av de äldsta lokalföreningarna som har det skriftligt dokumenterat.
Det är flera industriföretag som köpts upp under året, hur ser du på det?
– Det som är viktigt för oss är att de stannar kvar på orten. Industrin står för 29 procent av skatteintäkterna i Alvesta kommun samtidigt som vi har en väldigt föråldrad ägarsituation bland företagen i Alvesta. Det är nog vår största utmaning.
Vad finns det för andra utmaningar?
– De två stora käpphästarna för hela regionen är infrastruktur och kompetensförsörjning. Det har det varit i många år och kommer att vara i många år till.
Hur mår näringslivet i Alvesta annars?
– Näringslivet mår bra men det är tufft. Företagarna har verkligen fått lära sig vara flexibla, för det är de som varit mest flexibla som klarat sig bäst och alltid kommer klara sig bäst i kristider.
Är det många som väntar på elstödet?
– Det är klart att det är ett välkommet bidrag och vi hade hoppats att det skulle komma tidigare. Det man också ser är att företagen plockar hem sin produktion. Vi har ganska många företag i kommunen som har legoproduktion, det vill säga att de tillverkar åt någon annan. Men vad jag har hört har många industrier ändå fulla orderstockar.
Vad driver dig som ordförande?
– Jag älskar det lokala och regionala näringslivet för där kan man faktiskt göra skillnad. Det är inte samma sak att driva ett bolag i Malmö eller Stockholm som i Alvesta. Det är väldigt viktigt ur den aspekten att se till de lokala företagens önskemål.
Vad hoppas du på inför 2023?
– Vi hoppas såklart att ekonomin vänder, att vi får bukt på inflationen och snurr på hjulen igen. Vi hoppas också att kriget tar slut för det är ett orosmoment som ligger relativt nära oss och som påverkar oss på olika sätt. Men framför allt vill vi sprida budskapet att det är roligt att driva företag. För det är det verkligen!
Taggar