För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rysaren: Sandviken och Ockelbo raketklättrar i ny mätning av företagsklimatet

Publicerad 23 sep 2021
Fem av tio kommuner i Gävleborg klättrar i den årliga mätningen av företagsklimatet i länet.
Foto: Shutterstock

I Gävleborg är det mindre företag med under 50 anställda som står för 27 procent av skattekronorna i regionen. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankingslistan av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Nytt för i år är att hela fem av tio kommuner i Gävleborg klättrar uppåt på listan. Länsettan blev än en gång Ovanåker men som dessvärre tappat 12 placeringar sedan förra året.

- Då flera kommuner i länet har vässat sitt arbete för att förbättra det lokala företagsklimatet gäller det nu för Ovanåker att kavla upp ärmarna, lägga i en högre växel och verkligen arbeta igenom de punkter där kommunen inte riktigt når ända fram. Frågor som företagen bland annat pekar på är en förbättrad dialog och information samt en mer serviceinriktad myndighetsutövning, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv Gävleborg.

Klättrar 79 placeringar

Sandviken skjuter till höjden då kommunen har klättrat hela 79 placeringar tack vare bättre kommunikation med näringslivet. Hack i häl kommer Ockelbo som som klättrar upp hela 37 placeringar. Även Söderhamn, Nordanstig och Gävle tar sig uppåt på listan. 

- Sandviken har verkligen gjort en riktig rivstart i att förbättra företagsklimatet. De har internt på kommunen arbetat mer fokuserat med företagarfrågor och vikten av en serviceinriktad myndighetsutövning. De har också involverat näringslivet mer och mött upp företagen antingen genom företagsbesök eller i olika mindre möten. Blir spännande att följa kommunen och deras arbete framåt, säger Lotta Petterson och fortsätter:

- Den minsta kommunen i länet klättrar även i år och tar sig nu förbi Hofors till en andra plats av länets kommuner. Om inte Ovanåker skruvar till sitt arbete för att förbättra företagsklimatet kan Ockelbo vara en stark spekulant på första platsen i länet.

Hofors tappar 

Dessvärre tappar Hofors, Hudiksvall, Ljusdal och Bollnäs.

- Det är både tråkigt och alarmerande att Hofors, som tidigare arbetat både fokuserat och intensivt för ett bra företagsklimat, tappar så många placeringar. Hoppas nu att kommunen återupptar arbetet och att frågorna återigen kommer högre upp på den kommunala agendan, säger Lotta.

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

- Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Fler nyheter från Företagarna