För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Småföretagen har stor betydelse för välfärden"

Publicerad 23 apr 2021
I Gävleborg står mindre företag med under 50 anställda för 27 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 19 procent.

I pandemins spår har många i Gävleborg blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden, skriver Företagarnas regionchef i Gävleborg, Eva Cooper i en insändare till helahalsingland.se

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Gävleborg, skriver Företagarna i en insändare.

Pandemin drabbar småföretagen hårt

Corona har slagit hårt mot småföretagen. Mängder av länets småföretagare befinner sig i en hårt pressad ekonomisk situation. Efter över ett år med restriktioner och minskad rörlighet i samhället har många fått se sina livsverk långsamt tyna bort. Att försöka ställa om sin verksamhet har varit näst intill omöjligt när regering och myndigheter ständigt lämnat nya - och inte sällan motsägelsefulla - besked om vilket regelverk som ska gälla.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021 visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Gävleborg står mindre företag med under 50 anställda för 27 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 19 procent.

Ljusdal kommun - främsta småföretagar kommunen i länet

På kommunnivå är det Ljusdals kommun som är länets främsta småföretagarkommun, med 36 procent av skatteintäkterna från småföretag. På motsats håll är det Hofors kommun som har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen, med 21 procent.

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Gävleborg där hela 33 297 företag har färre än 50 anställda. Vi hoppas att länets politiker vill ta tag i taktpinnen, och att de inför kommande valår också kommer ihåg att det är småföretagen som står för notan.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Eva Cooper.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna