För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Affärskvinnan Agnetha Påhlin: "Mannen är normen"

Publicerad 3 mar 2021
Brist på förebilder och stora svårigheter att få beviljade lån är bara två av många anledningar till att allt färre kvinnor driver företag i dag. Trots att närmare 60 procent av alla högskoleutbildade är kvinnor kommer de inte ifatt männen.
Foto: Privat.

Agnetha Påhlin startade sitt första bolag redan 1974 och hon var då en av väldigt få kvinnliga entreprenörer. 

- Jag blev oerhört nonchalant bemött utav den näringslivsenhet som fanns i kommunen på den tiden, säger Agnetha och fortsätter:

- Jag var inte medveten på den tiden, jag bara fann mig i att män var män och att det bara var så. 

Tydliga skillnader könen emellan

Under årens gång växte sig känslan av orättvisa sig allt större. Det fick en handfull andra kvinnor att starta en företagarförening för enbart kvinnor.

- Det här är alltså 34 år sedan och den lever kvar än i dag.

Allt färre kvinnor startar bolag

De 47 åren som Påhlin verkat som affärskvinna har hon sett saker förändras i ett långsamt tempo och hon höjer ett varningen finger för den oroväckande och nedåtgående trenden som pågår just nu.

- I en av mina rapporter synliggjordes det att kvinnligt företagande pikade för fyra år sedan och är på väg utför. Det är väldigt starka krafter som motarbetar kvinnor generellt, säger hon.

Djupt rotade strukturer i samhället

På frågan om hur företagsklimatet kan bli bättre för kvinnor är svaret enkelt för experten som snabbt pekar på de djupt rotade strukturerna i samhället:
- Det är inte frågan om vad kvinnor ska göra annorlunda, för de gör redan vad de kan. Det handlar snarare om vad kan männen göra? Att betrakta oss som företagare i första hand och inte som kvinnor är en bra början. 

Avslutningsvis lyfter Agnetha Påhlin en forskningsrapport från Luleå tekniska universitet där man tittade på hur de som har offentliga medel har bedömt låneansökningar utifrån könen och skillnaderna var enorma.

- En kvinna är ung och oerfaren, en man är ung och lovande. Så ser samhället på de olika könen, säger hon frustrerat men belyser någonting väldigt viktigt:

- Makt är kunskap, det är så vi tar oss framåt.

Läs mer om detta i Företagarnas rapport "Kvinnors Företagande".

Taggar
Fler nyheter från Företagarna