headphones newspaper video-player

Affärskvinnan Agnetha Påhlin: "Mannen är normen"

Brist på förebilder och stora svårigheter att få beviljade lån är bara två av många anledningar till att allt färre kvinnor driver företag i dag. Trots att närmare 60 procent av alla högskoleutbildade är kvinnor kommer de inte ifatt männen.
Publicerad 3 mar 2021
Foto: Privat.

Agnetha Påhlin startade sitt första bolag redan 1974 och hon var då en av väldigt få kvinnliga entreprenörer. 

- Jag blev oerhört nonchalant bemött utav den näringslivsenhet som fanns i kommunen på den tiden, säger Agnetha och fortsätter:

- Jag var inte medveten på den tiden, jag bara fann mig i att män var män och att det bara var så. 

Tydliga skillnader könen emellan

Under årens gång växte sig känslan av orättvisa sig allt större. Det fick en handfull andra kvinnor att starta en företagarförening för enbart kvinnor.

- Det här är alltså 34 år sedan och den lever kvar än i dag.

Allt färre kvinnor startar bolag

De 47 åren som Påhlin verkat som affärskvinna har hon sett saker förändras i ett långsamt tempo och hon höjer ett varningen finger för den oroväckande och nedåtgående trenden som pågår just nu.

- I en av mina rapporter synliggjordes det att kvinnligt företagande pikade för fyra år sedan och är på väg utför. Det är väldigt starka krafter som motarbetar kvinnor generellt, säger hon.

Djupt rotade strukturer i samhället

På frågan om hur företagsklimatet kan bli bättre för kvinnor är svaret enkelt för experten som snabbt pekar på de djupt rotade strukturerna i samhället:
- Det är inte frågan om vad kvinnor ska göra annorlunda, för de gör redan vad de kan. Det handlar snarare om vad kan männen göra? Att betrakta oss som företagare i första hand och inte som kvinnor är en bra början. 

Avslutningsvis lyfter Agnetha Påhlin en forskningsrapport från Luleå tekniska universitet där man tittade på hur de som har offentliga medel har bedömt låneansökningar utifrån könen och skillnaderna var enorma.

- En kvinna är ung och oerfaren, en man är ung och lovande. Så ser samhället på de olika könen, säger hon frustrerat men belyser någonting väldigt viktigt:

- Makt är kunskap, det är så vi tar oss framåt.

Läs mer om detta i Företagarnas rapport "Kvinnors Företagande".

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor