headphones newspaper video-player

Företagsduon om den växande verksamheten och framgångarna: “Tioårig dröm förverkligad”

Den ena jobbade som sjuksköterska, den andra som lärare. Två för varandra då helt okända personer. För tio år sedan satte de ett mål - att bli Årets Företagare. I dag är Helena Lantz och Maria Larsson radarparet som står bakom succéföretaget Trädgårdsinteriör i Gävle och i år tog de hem priset de så länge drömt om.
Publicerad 11 jun 2021
Foto: Linda Dahlqvist

Tio år har nu gått sedan företagsduon Helena Lantz och Maria Larsson lämnade sina trygga anställningar bakom sig och satsade på sina yrkesdrömmar. De lärde känna varandra under en utbildning i Ockelbo och därefter dröjde det inte länge förrän Trädgårdsinteriör i Gävle AB kom till.

- Vi samåkte och började då prata om hur vi skulle kunna jobba vidare efter utbildningen, berättar Helena medans Maria nickar instämmande. 

Skapade en vision board

Att börja jobba inom ett nytt yrke var för dem helt okänt och likaså att driva eget företag. Med tiden lärde de sig allt mer om både jobbet men också företagandet.

- Vi var snabba med att göra en så kallad “vision board”. Vi satte upp kortsiktiga och långsiktiga mål på en tavla, förklarar Maria och fortsätter:

- Och det är verkligen en fröjd att checka av listan. 

Att utöka verksamheten, anställa, ha företagsbilar och bli Årets Företagare var några av målen. I dag har alla uppfyllts.

- Vi är sex anställda och blirfler under högsäsongen. I april, lagom till vårat tio års jubileum korades vi dessutom till Årets Företagare i Gävle, berättar Helena och ler stort. 

Stor variation

Att jobba hos Trädgårdsinteriör innebär dagar med stor variation där ingen dag är den andra lik. På måndagen kan vi stå ute på ett fält och plantera växter i regn och rusk. På tisdagen kan vi sitta på kontoret i digitala möten och ge designförslag till privatpersoner. 

- Vi har alla möjliga kunder, både kommunen, privatpersoner och samarbeten med andra företagare inom andra yrken.

Linda Dahlqvist
Foto: Linda Dahlqvist.

Att vara företagare innebär för Helena och Maria frihet under stort ansvar. För dem är det viktigt att personalen mår bra och trivs. Och när de anställda mår bra så mår företaget bra:

- Det är fint att vårda personal och när vi får feedback av glada och nöjda kollegor då blir vi ännu mer motiverade att driva företaget vidare, säger Helena. 

Roligt och intensivt

Vintersäsongen kan ibland vara utmanande men då försöker företagsduon att fokusera på planering och kanske passa på att unna sig lite välförtjänt semester.

- Våren och sommaren är en väldigt hektisk tid. Det är jättekul men det kan därför också vara skönt att varva ner lite på vintern, menar Helena. 

Maria och Helena är dessutom ett av 50 företag som tilldelats, för andra året i rad, FramFör-utmärkelsen som symboliserar ett bra ledarskap, god arbetsmiljö och bidrar till ett sunt arbetsliv i Gästrikland. Nu fokuserar de på nya mål och laddar för en fullspäckad sommar.

- Det är så kul att driva det här företaget! Visst finns det utmaningar men jag skulle verkligen vilja uppmana alla som sitter på sina yrkesdrömmar att våga ta steget och förverkliga dem, säger Maria avslutningsvis. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mindre bonus och mera malus

Lägre klimatbonus för laddhybrider och ett pristak för elbilar som kan få bonus är två av nyheterna när regeringen föreslår skärpta styrmedel av fordon.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter