podcast news play företagaren I media förmån faq

Debatt: Småföretagen står för välfärdsnotan i Gävleborgs län

I pandemins spår har många i Gävleborg blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden.
Publicerad 14 apr 2021

Corona har slagit hårt mot småföretagen. Mängder av länets småföretagare befinner sig i en hårt pressad ekonomisk situation. Efter över ett år med restriktioner och minskad rörlighet i samhället har många fått se sina livsverk långsamt tyna bort. Att försöka ställa om sin verksamhet har varit näst intill omöjligt när regering och myndigheter ständigt lämnat nya - och inte sällan motsägelsefulla - besked om vilket regelverk som ska gälla, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper i en debattartikel på Företagsbladet.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021 visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Gävleborg står mindre företag med under 50 anställda för 27 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 19 procent.

På kommunnivå är det Ljusdals kommun som är länets främsta småföretagarkommun, med 36 procent av skatteintäkterna från småföretag. På motsats håll är det Hofors kommun som har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen, med 21 procent.

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Gävleborg där hela 33 297 företag har färre än 50 anställda. Vi hoppas att länets politiker vill ta tag i taktpinnen, och att de inför kommande valår också kommer ihåg att det är småföretagen som står för notan.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Eva Cooper.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.