headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Blufföretag utnyttjar företagares rädsla att bli bötfällda

Bluffakturor är ett av de vanligaste brotten som drabbar företagare och är ett enormt problem. Birgit Elonen som är administrativ chef på Murtek och ordförande för Företagarna i Gävle varnar för en ny bluffaktura.
Publicerad 1 dec 2020
Se upp för bluffakturor

Gävleföretaget Murtek har fått en ny bluffaktura och vill varna andra företag.  Birgit Elonen som är administrativ chef på företaget är van att granska fakturor och berättar att det i snitt kommer omkring fyra bluffakturor. 

Blufföretagare är kreativa och det kan handla om allt från att de försöker ta betalt för förbrukningsmaterial eller webbsidor som de inte levererat.

Det nya bluffbrevet ser ut som en oskyldig uppmaning att bekräfta adressuppgifter. Men den som undertecknar köper en reklamtjänst för tusentals kronor, berättar Elonen. Avsändaren var företaget VRE som är baserat i Hamburg och brevet skrivet på engelska.

- Det ser inte ens ut som en faktura utan verkar ha någon koppling till GDPR. Man uppmanas att bekräfta sitt företags uppgifter eller ändra om någonting är fel. De spelar på folks rädsla att bli bötfällda, berättar Birgit Elonen. I det finstilta framgår att den som undertecknar köper en reklamtjänst för flera tusen kronor om året som löper över tre år.

- Det är absolut en bluff och falsk marknadsföring. Det här var i ropet för 1,5 år sedan, nu märker vi att det skickas ut till våra medlemmar i hela landet igen, säger Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna.

Vidare förklarar Lindström att det är ett enormt problem. För stressade småföretagare som absolut inte vill ha en betalningsanmärkning är det kanske lätt hänt att en bluffaktura betalas. 

Bästa sättet att undvika bluffar

Bästa sättet att skydda sig från bluffakturor och bedrägerier är ökad medvetenhet och vaksamhet.

Om du drabbats av en bluff

- Om man blir drabbad ska man bestrida betalningsansvar på grund av att avtal ej föreligger. Man kan också göra en polisanmälan om försök till bedrägeri, säger Pontus Lindström.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad

 

Svensk Handels varningslista med ohederliga företag att se upp för:

Varningslistan

 

 

Fler nyheter från Företagarna

Bakläxa, Arbetsmiljöverket

Det förslag på att strukturera om Arbetsmiljöverkets föreskrifter som myndigheten tagit fram misslyckas med att utgå från behoven hos de som ska tillämpa regelverket.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen