headphones newspaper video-player

Blufföretag utnyttjar företagares rädsla att bli bötfällda

Bluffakturor är ett av de vanligaste brotten som drabbar företagare och är ett enormt problem. Birgit Elonen som är administrativ chef på Murtek och ordförande för Företagarna i Gävle varnar för en ny bluffaktura.
Publicerad 1 dec 2020
Se upp för bluffakturor

Gävleföretaget Murtek har fått en ny bluffaktura och vill varna andra företag.  Birgit Elonen som är administrativ chef på företaget är van att granska fakturor och berättar att det i snitt kommer omkring fyra bluffakturor. 

Blufföretagare är kreativa och det kan handla om allt från att de försöker ta betalt för förbrukningsmaterial eller webbsidor som de inte levererat.

Det nya bluffbrevet ser ut som en oskyldig uppmaning att bekräfta adressuppgifter. Men den som undertecknar köper en reklamtjänst för tusentals kronor, berättar Elonen. Avsändaren var företaget VRE som är baserat i Hamburg och brevet skrivet på engelska.

- Det ser inte ens ut som en faktura utan verkar ha någon koppling till GDPR. Man uppmanas att bekräfta sitt företags uppgifter eller ändra om någonting är fel. De spelar på folks rädsla att bli bötfällda, berättar Birgit Elonen. I det finstilta framgår att den som undertecknar köper en reklamtjänst för flera tusen kronor om året som löper över tre år.

- Det är absolut en bluff och falsk marknadsföring. Det här var i ropet för 1,5 år sedan, nu märker vi att det skickas ut till våra medlemmar i hela landet igen, säger Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna.

Vidare förklarar Lindström att det är ett enormt problem. För stressade småföretagare som absolut inte vill ha en betalningsanmärkning är det kanske lätt hänt att en bluffaktura betalas. 

Bästa sättet att undvika bluffar

Bästa sättet att skydda sig från bluffakturor och bedrägerier är ökad medvetenhet och vaksamhet.

Om du drabbats av en bluff

- Om man blir drabbad ska man bestrida betalningsansvar på grund av att avtal ej föreligger. Man kan också göra en polisanmälan om försök till bedrägeri, säger Pontus Lindström.

Läs hela artikeln i Gefle Dagblad

 

Svensk Handels varningslista med ohederliga företag att se upp för:

Varningslistan

 

 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor